Twinkle | Digital Commerce

Best een beetje trots

2017-05-26
170140
  • 1:42

Vanmiddag maakt Currence bekend dat het aantal iDeal-betalingen in 2008 met 87 procent is gestegen, tot bijna 28 miljoen (2007: 15 miljoen). Daarmee is iDeal uitgegroeid tot het meest gebruikte online betaalmiddel. Het klinkt misschien gek, maar Thuiswinkel.org is daar best wel een beetje trots op.

Thuiswinkel.org heeft jarenlang heel hard gelobbyd bij banken om iets als iDeal van de grond te krijgen. iDeal is daarmee het schoolvoorbeeld van succesvolle collectieve belangenbehartiging van webwinkels in Nederland.

Position paper
Met de komst van iDeal in 2005 zagen de webwinkeliers een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Al in 2002 riepen we in het eerste position paper van onze werkgroep Betalingsverkeer de banken op om te komen tot een gestandaardiseerd online betalingssysteem dat 'eenvoudig, veilig, betrouwbaar en goedkoop' was, dat 'eenduidig, over alle kanalen, bankinstellingen en banken heen' zou werken en dat 'gebruiksvriendelijk en goedkoop voor consument en thuiswinkelier' zou zijn.

Gemak, snelheid, veiligheid
Nog wat andere kerngegevens. Online shoppers waarderen de betaalmogelijkheid van iDeal steeds meer. 42 procent prefereert iDeal boven elke andere betaalwijze. Een jaar geleden was dat nog procent. Online consumenten waarderen vooral het gemak, de snelheid en de veiligheid van het betalen met iDeal. Van de 750 grootste webwinkels accepteert inmiddels 84 procent iDeal. Het is daarmee het meest geaccepteerde online betaalmiddel. De totale omzet met iDeal bedroeg het afgelopen jaar ruim 2,1 miljard. Dit is een groei van 91 procent ten opzichte van 2007 toen er een omzet van 1,1 miljard werd behaald.

Alle typen transacties
IDeal wordt voor alle typen online-transacties gebruikt, zoals voor het betalen van tickets, computer hardware, consumenten elektronica, boeken en DVD's, mode en verzorging, en in toenemende mate ook goede doelen, telefonie en internet. (bron: persbericht Currence, 14 januari 2009).

Werkgroep Betalingsverkeer
Ook in 2009 werken Thuiswinkel.org en Currence, eigenaar namens de banken van iDeal, samen aan productverbetering en internationalisering van de betaalmethode. Dit gebeurt door de werkgroep Betalingsverkeer van Thuiswinkel.org. En op deze wijze geeft Thuiswinkel.org gewoon heel concreet en tastbaar invulling aan het behartigen van de belangen van onze leden.