Twinkle | Digital Commerce

Ook voor acties op internet geldt: op=op!

2017-09-15
  • 1:33

Op 9 juni jl. organiseerde Kruidvat.nl een actie waarbij via haar website voor elk Nederlands EK doelpunt 100 euro korting werd gegeven op een lcd-tv die al was afgeprijsd van 699 naar 399 euro. Drie Oranjedoelpunten waren dus goed voor een korting van nog eens 300 euro!

Wat gebeurde er direct na de wedstrijd? De site ging plat! Kruidvat bood daarop haar excuses aan voor de slechte bereikbaarheid van de site. Bovendien bleek dat het aantal beschikbare toestellen voor deze actie –zeker met het succes van de actie!- met 250 verre van toereikbaar.

Hans Bach stelde in een weblog op Telecommerce.nl - dat ook Twinkle is verschenen - dat webwinkels bij dit soort acties op bereikbaarheid berekend dienen te zijn en dat een actieproduct ‘in voldoende mate’ aanwezig dient te zijn. Je mag daar inderdaad vanuit gaan. En het was natuurlijk ook beter geweest als Kruidvat vooraf in haar communicatie had gezegd dat er maar een beperkte voorraad was en dat op=op geldt.

Vorige week ontving ik in een huis-aan-huis krantje in Wijk bij Duurstede voor een top-aanbieding belegen kaas. Ik naar de lokale kaasboer, al wat later op de zaterdagmiddag en wat bleek: geen kaas meer te krijgen. Teleurgesteld naar huis, maar ik realiseerde me op=op. Ook kan ik me de taferelen herinneren in de Kalverstraat in Amsterdam bij H&M (foto op voorpagina van de Volkskrant!), waarin de een of ander nieuwe modecollectie exclusief door H&M in de verkoop werd gedaan en wat zo’n beetje heel Nederland wist. Resultaat: vele honderden verdrongen zich voor de te smalle ingang van de H&M-winkel en het spul was uitverkocht nog voor je de winkel goed en wel binnen was.

Ik wil maar zeggen, leuke en spannende winkelacties zijn van alle dag en alle tijd. Vaak gaat het goed en profiteer je als consument, soms ook niet en vis je achter het net. Tegelijkertijd lijkt het soms of voor webwinkels andere normen gelden. Maar ook voor webwinkels geldt bij een actie of uitverkoop met een redelijke voorraad en mits goed gecommuniceerd: op=op!