Woensdag 22 augustus 2007

3060 keer gelezenNu reageren

Misbruiken affiliateprogramma’s Adwords?

Gastblogger

Geen afbeelding beschikbaar

…Opeens werden we gevonden op producten die we niet verkopen. Adverteren op een woord als “Mojito-glazen” kost weinig in Adwords en levert een affiliate wél geld op bij een click. Helaas verkoopt BestThings geen Mojito-glazen en is dit weggegooid geld…

Gastblogger Peter van der Laan is online marketeer bij webwinkel BestThings.

Eén van de grootste affiliates van het bedrijf waar wij een affiliateprogramma hebben lopen, koopt Google Adwords advertenties namens ons in.

Als bestemmingsadres geeft deze affiliate onze URL plus een code op, waarmee we voor iedere door hun aangebrachte click een aantal cent betalen. Dit is op zich geen enkel probleem: de affiliate zet op eigen kosten een Adwords-campagne op en wij betalen nooit meer dan een vooraf afgesproken bedrag per click. Goedkoop adverteren toch?

Clickprijzen worden opgedreven

Toch is er een nare bijsmaak aan deze manier van adverteren. Door advertenties te plaatsen namens ons wordt de biedprijs voor onze eigen Adwords-campagne langzaam opgedreven. Immers de relevantie van de affliliate is gelijk aan de onze, omdat deze naar dezelfde pagina’s doorlinken. BestThings betaalt dus meer voor de eigen zoekmachineadvertenties.

Zonder dat je het door hebt, biedt je opeens te weinig en staat je affiliate op premiumposities. Gevolg is dat je eigen advertentie niet meer vertoond wordt doordat je maar één keer per URL kunt adverteren, dankzij een duurdere advertentie via een affiliate. Hogere kosten dus! Dit is een probleem wat zich met name voor kan doen bij advertenties op je eigen bedrijfsnaam.

Bezoekers verdwijnen in een zwart gat

Echt vervelend werd het pas toen de affiliate besloot honderden willekeurige termen te gaan gebruiken om de advertentie-campagne mee op te zetten. We betalen nu ook voor bezoekers die het geadverteerde product nooit zullen vinden aangezien er advertenties geplaatst worden voor artikelen die niet in ons assortiment zitten. Inmiddels hebben we het over ongeveer 6000 clicks per maand. Dit zijn duizenden euro’s aan clickkosten per jaar, voor door een affiliate aangebrachte bezoekers die nooit iets zullen kopen.

Problemen?

Misbruiken affiliateprogramma´s Google Adwords, of staat Google misbruik van domeinnamen door derden toe? Het lijkt alsof affiliateprogramma’s met Adwords handelen in clicks. Hoewel dit niet per definitie verkeerd hoeft te zijn is dit wel iets waar je als adverteerder opmerkzaam op dient te zijn.

Een groter probleem zou kunnen zijn dat kennelijk iedereen die er geld voor over heeft een advertentie “voor jou” zou kunnen plaatsen in Adwords, klinkt leuk, totdat bijvoorbeeld de volgende advertentie vertoond wordt bij je bedrijfsnaam:

Onze artikelen kloppen niet
Wij schrijven onzin
www.twinklemagazine.nl

Dit is dus iets wat een boze klant of kwaadwillende concurrent zou kunnen plaatsen.

 
 

0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:Geef nu als eerste een reactie op:
Misbruiken affiliateprogramma’s Adwords?

 

  Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.