Twinkle | Digital Commerce

The new Google is Search Wikia!

2017-05-26
  • 1:14

Zonder maar een woord vuil te maken aan het miljoenen verslindende Theseus, gaat Wikipedia-oprichter Jimmy Wales serieus aan de slag met zijn eigen tegenhanger van marktleider Google, Search Wikia. Zijn bedrijf Wikia kocht onlangs de webcrawler Grub, waarmee hij een sprint neemt in de ontwikkeling van de 'community driven search engine'. De software van Grub struint het web af en vrijwilligers classifieren de verzamelde informatie. Door bijvoorbeeld een onderscheid aan te brengen tussen pagina's over handheldmaker Palm, pagina's die het biermerk of de boomsoort bespreken, biedt de Wikia-zoekmachine meerwaarde boven het aanbod van gevestigde machten als Google en Microsoft, meent Wales. Daarbij zijn grote serverparken niet nodig: Grub laat de pc's van gebruikers helpen om het wereldwijde web te indexeren.

'Toen ik met Wikipedia begon, bevatte het maar drie artikelen. Het was een behoorlijk slechte encyclopedie', zegt Wales tegen de Washington Post. 'Zo zal het ook gaan als we in december met de zoekmachine starten.' Wikia, dat zo'n 35 fulltime medewerkers in dienst heeft, ontwikkelt zijn eigen relevantie-technologie om de zoekresultaten te kunnen ranken. Het is nog niet duidelijk of met Search Wikia ook naar bijvoorbeeld afbeeldingen of nieuws kan worden gezocht.

Het probleem waar Search Wikia tegenaan kan lopen is de schaalbaarheid. Precies datgene waar zoekmachine Ask Jeeves - ook gebaseerd op mensenwerk - aan ten onder is gegaan. In eerste instantie werkt het prima en is de relevantie van de zoekresultaten hoog, maar naarmate het aantal zoekacties en geïndexeerde pagina's groeit, wordt het lastiger. Een paar extra servers bijplaatsen kost weinig moeite en is niet duur, met mankracht is dat een ander verhaal.