Twinkle | Digital Commerce

Zelf de post rondbrengen

2017-05-26
  • 1:01

Nog een half jaar en dan is de liberalisering van de postmarkt naar alle waarschijnlijkheid een feit. De alternatieve aanbieders staan er al een tijdje om te springen, zodat ze volop de concurrentie met TNT aan kunnen gaan.
Ik heb geen verstand van post bezorgen. Ik verstuur wel 'ns wat en ontvang het een en ander. Ik ben slechts een consument en ik lees de krant. Daarin staat dat Sandd en Selekt Mail zich met hand en tand verzetten tegen de wens van de poltiek om met vaste krachten te werken. Hartstikke duur, natuurlijk. Tijdelijke, goedkope arbeidskrachten mogen de post bezorgen.

De afgelopen tijd valt het me op dat ik post krijg die niet voor mij is bestemd. Die is dan voor iemand die 100 nummers verderop woont, of 100 nummers terug. De tijdschriften die op vrijdag horen te komen, vallen ineens op zondag in de bus - of nog later. Bij bestudering van de enveloppen viel het me op dat die verkeerd bezorgde post altijd van een alternatieve aanbieder is. En dat baart me zorgen. Het zal immers niet de eerste keer zijn dat de liberalisering van een markt in een chaos uitmondt. Waarbij de werknemer het onderspit delft en totaal geen betrokkenheid meer voelt bij zijn werkgever. Dat zijn de tijdelijke, goedkope arbeidskrachten die de post in een willekeurige brievenbus gooien.