Twinkle | Digital Commerce

Doe mee en WIN! Wat was de eerste webwinkel?

2017-05-26
287208
  • 2:28

In ons resort voor web-pensionados is het regelmatig bekvechten: welke shop heeft recht op de titel “Allereerste Nederlandsche webwinkel”?

’t Gekke is dat de oudjes meteen opdreunen wat de eerste auto was, of de eerste tv-uitzending. Zelfs het eerste fysieke warenhuis weten ze nog: de winkel van Sinkel in Utrecht. Maar de eerste webwinkel? Geen idee. Time flies.

Succes kent vele vaders

En wat doe je in zo’n geval? Googelen. En zowaar een paar claims gevonden.

Wehkamp beweert dat ze de eerste waren, maar dat doet Telecom.nu ook: “Telecom.nu is één van de eerste telecom-internetwinkels van Nederland (1997). Verder waren wij de eerste internetwinkel die een echte voordeur combineerde met een webwinkel.”
ShopServices laat het hier niet bij zitten en schrijft, misschien wel terecht: “In 1996 zijn WIJ gestart als de allereerste webwinkel van Nederland onder de naam Shop.nl.” Een prins van Oranje probeerde die onbewezen eer trouwens nog weg te kapen: “Als initiatiefnemer van Shop.nl, het eerste Nederlandse warenhuis op Internet, heeft Clockwork landelijke bekendheid verkregen.”
Deze wil ik u ook niet onthouden: “Slendersbeauty: de eerste internetwinkel van Nederland.” Het kán natuurlijk - en het bedrijfje ligt tenslotte in Bergeijk. Ik denk zelfs dat ’t meer voor de hand ligt dat zo’n kleine, slimme ondernemer er eerder bij was dan een grote jongen als Wehkamp.

Getuigen-deskundigen

Zou ouderwets rondbellen meer info opleveren? Want nu wil ik het weten ook.

Volgens Jonne van der Drift (al interactief sinds 1987) moet dat inderdaad Wehkamp geweest zijn, in ’95. “Zij wisten immers al hoe bij ‘verkoop op afstand’ (catalogus, telefoon) de betaling geregeld kon worden.” Klinkt plausibel. Jonne herinnert zich ook dat Albert Heijn, ANWB, Bruna en Addison-Wesley er vroeg bij waren. En: “Zelf heb ik in 1996 Neckermann opgestart. In 1998 hadden we een compleet warenhuis, ook vroeg en baanbrekend, want wij waren de eerste met een directe ingang in de shop.”
Emerce-hoofdredacteur Rogier Swagerman vermoedt dat ’t Hot-Orange is geweest. “Maar ja, daar vraag je me wat - ik kom pas kijken."
Bert Kuijpers, ooit internet-aanjager bij De Telegraaf, weet ’t zeker: "Ja wacht ‘ns, dat was de shop van eh ... hoe heet-ie, die professor!" En u weet dan al: Bert heeft ’t over Martijn Hoogeveen’s TakeItNow.
Hans Bouman redeneert als volgt: “Als we uit kunnen vinden wie ’t eerst iets online liet betalen, weten we wat de eerste shop was.” Hans is namelijk ex-Ogone, vandaar. Ik vind het zelf trouwens geen criterium - alsof een acceptgiro meeverpakken niet oke zou zijn. Ook herinnert Hans zich: “Rond ’98 was Shop.nl absoluut de nummer 1. Samen met Visa lieten ze toen de eerste SET-transactie (wie kent het nog?) verrichten. Maar de eerste webshop? Zal vast niet!”

Doe mee en … WIN ! Superprijzenfestival !

De vraag van deze week is dus:

Wat was volgens u Neerlands eerste webwinkel? En hoezo dan?

Weet u het? Klik dan op "Reageer". Wie het meest waarschijnlijke antwoord geeft wint een van de SUPERPRIJZEN (bij vergelijkbare reacties wordt er geloot).

1e prijs: gratis jaarabonnement op Twinkle (oh, dat had u al?)

2e prijs: fantastisch kunstwerk, uit eigen collectie (excl. verzendkosten)

3e prijs: 1 jaar gratis HACKER SAFE / PCI kwartaal scan

Troostprijs: een hele dag winkelen bij Bol.com, tot een maximum van 25 euro

Visit my sponsors: www.hackersafe.nl, www.kunstenmeer.nl