Twinkle | Digital Commerce

Koop een kameel!

2017-05-26
  • 1:20

Ik heb online laatst voor 143 euro een echte kameel gekocht. Staat best raar als je wilt afrekenen en er ligt een kameel in je winkelwagen.

Mijn koopwaar werd goed aangeprezen: de kameel is onderhoudsarm en milieuvriendelijk. Onvermoeibaar sjouwen ze de oogst naar de markt, of het water naar het dorp. Maar ook een stapel brandhout, of kinderen, of huisraad. Zonder te klagen over de hitte, de droogte of het zand. En ze geven nog melk ook! Kan het beter? Koop een kameel!

U denk dat ik een grapje maak, maar dat is niet waar. Op de webwinkel van Novib kunt u geiten, ezels en dus kamelen kopen. Alleen is het afleveradres niet bij u thuis, maar in de derde wereld. Een geweldig idee. De Novib-webwinkel wint wat mij betreft de originaliteitprijs.

Naast Novib zijn er vele andere goededoelenwebwinkels. De meest uitgebreide webwinkel is die van Greenpeace, die een brede kledinglijn heeft met onder andere biologisch ondergoed, maar ook diervriendelijke cosmetica verkoopt. Bij Unicef kun je trouwens, en dat doen ze goed, kerstpakketten bestellen. Die zag ik nergens anders.

Wel blijft het natuurlijk moeilijk; wie denkt bij een vogelhuisje nu aan de webwinkel van Greenpeace? Eigenlijk zou er één groot goededoelenwarenhuis moeten zijn, waarin alle betrouwbare organisaties hun producten kunnen uitstallen. Dat zijn al snel zo’n honderdduizend producten en dat winkelt een stuk makkelijker.

Ook al hebben goede doelen betere webshops dan de politieke partijen, wederom zie ik nergens het Thuiswinkel Waarborg. Niet bij Novib, Greenpeace, War Child, Wereld Natuurfonds. Unicef, Amnesty en ga maar zo door. Vinden ze het te duur? Of zouden hun webwinkels niet aan de Thuiswinkelregels kunnen voldoen? Want als mijn kameel niet bevalt, moet ik hem natuurlijk wel binnen zeven dagen kunnen ruilen.