Twinkle | Digital Commerce

Free Record Shop failliet: juridische lessen

2017-05-28
180101
  • 2:23

Uit gegevens bij de SIDN blijkt dat Freerecordshop.nl op naam staat van Free Record Shop B.V. Deze vennootschap is failliet, wat betekent dat de domeinnaam Freerecordshop.nl direct in de boedel valt van de failliet.

De curator zal nu moeten beslissen wat er met de domeinnaam gaat gebeuren. Hetzelfde geldt voor de meeste merknamen van de Free Record Shop. Deze staan vrijwel allemaal op naam van de werkmaatschappij ‘Free Record Shop B.V.’.
 
Tekst: Steven Ras
 
ECI, dat Freerecordshop.nl exploiteert, is dan ook volledig afhankelijk van de curator voor het continueren van de webshop. Dat FRS en ECI een overeenkomst hebben gesloten om de licenties te regelen, doet niets af aan het recht van de curator om deze licenties niet langer te respecteren. Nu zult u denken: ‘Kan dat dan zomaar? Er is toch een overeenkomst?’ Ja, dat kan.

Onderhandelingspositie
Voor de curator is het mogelijk om een overeenkomst niet langer na te komen. Een curator komt op voor de schuldeisers en zal niet schromen om de voorgenoemde rechten in te zetten om zijn onderhandelingspositie te versterken. Het is namelijk de bedoeling dat er wat geld in de boedel komt om de schuldeisers te kunnen betalen.

Elders parkeren
Stel dat de curator de overeenkomst met ECI beëindigt, dan kan ECI schade vorderen, maar dan sluit het bedrijf aan in de rij met nog tal van andere schuldeisers. Hopelijk maakt Free Record Shop Nederland een doorstart en mag ECI gewoon de webshop blijven exploiteren, maar dit geeft wel de macht aan die de curator feitelijk heeft. Free Record Shop had ECI een hoop zorgen kunnen besparen door de merken en de domeinnaam ergens anders te parkeren.

Hieronder vindt u enkele tips voor uw webshop:

  • Breng domeinnamen, merken en de auteursrechten van de programmatuur onder in een holding of aparte Intellectual Property B.V. Geef uw werkmaatschappij vervolgens een licentie.
  • Maak afspraken met uw hoster over toegang tot uw data. Wie is daartoe bevoegd? Is mijn holding ook bevoegd om in contact te treden onder de hostingovereenkomst?

Let op: het bovenstaande heeft geen zin als er al een faillissement dreigt aan te komen; de curator kan dan alles terugdraaien.
 
In het geval van de Free Record Shop gaat de winkelier zelf failliet, maar het komt ook voor dat de webhoster, webbouwer of andere belangrijke toeleveranciers van winkeliers failliet gaan. Hieronder nog een paar tips om hier de continuïteit goed voor te regelen:

  • Vraag aan uw hoster (of cloud-dienstverlener) wat er geregeld is in geval van faillissement. Is het mogelijk de webshop ergens schaduw te laten draaien? Hoe zit het met toegang tot uw data?
  • Vraag altijd om auteursrechtoverdracht als u iets voor uw webshop laat ontwikkelen (denk aan logo’s, productfoto’s, programmatuur etc.).
  • Geef uw bedrijf altijd als houder van de domeinnaam op, om te voorkomen dat de hoster of webbouwer de domeinnaam op zijn bedrijfsnaam zet. Dat is vragen om moeilijkheden en technisch niet noodzakelijk.

Steven Ras is oprichter en partner bij ICTRecht.