Consumenten oriënteren zich steeds vaker online op de aanschaf van een auto. Dit vereist dat dealerbedrijven ook op internet een ‘optimale zichtlocatie’ innemen. Veel dealers kunnen hier nog aardig wat stappen maken. Bart Vording van Onetomarket bespreekt er een aantal.
Tekst: Bart Vording
Zijn de dealerbedrijvenklaar voor 2012? Het belooft een spannend jaar te worden. De winstgevendheid van de markt staat zwaar onder druk, het aantal registraties van nieuwe auto’s neemt af en de oriëntatie van de klant verschuift van de showroom naar het internet. Bovendien betreden vanuit onverwachte hoek nieuwe partijen de markt.
Het ING Economisch Bureau verwacht voor 2012 een terugloop van het aantal autoregistraties van 12 procent (65.000 registraties). Uit hetzelfde kwartaalonderzoek blijkt dat de klantoriëntatie zich meer en meer verplaatst van de showroom (39 procent) naar het internet (66 procent). Dat lijkt op een ongunstige ontwikkeling voor dealerbedrijven, maar levert ook nieuwe kansen op. Consumenten blijken namelijk ook online steeds vaker automotive gerelateerde producten aan te schaffen. Met name auto-onderdelen als winterbanden worden steeds vaker online besteld.
Gelet op deze ontwikkeling en op het feit dat de after sales diensten het meest winstgevend zijn, verwacht het ING Economisch Bureau in haar meest recente kwartaalrapport dat de e-commerce activiteiten voor het genereren van after sales een toevlucht zal nemen in deze sector. Zie ook het eerder op deze site verschenen artikel ‘Kansen e-commerce in automotive met name in aftersales’.
Deze verschuiving vereist dat dealerbedrijven ook online een ‘optimale zichtlocatie’ innemen. Veel dealerbedrijven kunnen hier nog aardig wat stappen maken. Daarom bespreek ik hierna een aantal facetten waar je als dealer op moet letten om je online zichtbaarheid te verbeteren.
- Voor elke type auto een specifieke pagina
Het oriëntatieproces van de klant begint doorgaans met een zoekopdracht in Google of Bing. Bij een zoekopdracht wordt vaak gezocht op merk + model + carrosserie. Om als dealerbedrijf gevonden te worden op het volledige aanbod van auto’s is het noodzakelijk om voor elk type auto een specifieke webpagina te maken. Een dealersite met alleen een merkpagina over Opel zal dus zeer waarschijnlijk niet zichtbaar zijn voor iemand die specifiek zoekt op ‘Opel Astra Station’. Hieronder staat een voorbeeld waarbij Autobedrijf Van der Molen dit goed heeft aangepakt:

- Heroverweeg het gebruik van iframes
Veel dealersites presenteren door middel van een iframe het complete occasion aanbod aan hun bezoekers. Een prima oplossing om op eenvoudige wijze een actueel aanbod te kunnen presenteren, maar een gemiste kans als het gaat om het realiseren van een goede online zichtbaarheid. Ter verduidelijking: een iframe maakt het mogelijk om content van een andere website weer te geven op een specifieke site, maar aangezien deze content van een andere site afkomstig is, beschouwt een zoekmachine deze content niet als content van de site waarop de informatie wordt weergegeven. Iemand die op zoek is naar een occasion zal in dat geval niet snel terecht komen op een site die zijn occasion aanbod door middel van een iframe weergeeft. Het verdient dus aanbeveling om het complete occasion aanbod op de eigen site te plaatsen.

- Voor elke reparatie een aparte pagina
Doordat de verkoopmarges op auto’s al jarenlang onder druk staan is de verwachting dat de focus van dealerbedrijven verlegd zal worden naar de vooralsnog winstgevende after sales. Ook hierbij geldt dat het voor een dealersite van cruciaal belang is om de after sales diensten online zichtbaar te etaleren. Klanten oriënteren zich immers ook steeds meer online op dit soort diensten. Zij zoeken een antwoord op vragen als: Welke winterbanden moet ik aanschaffen? Waar kan ik terecht voor een goedkope APK? Waar kan ik terecht voor het repareren van een lekke uitlaat? Het is dan ook aan te raden om voor elke reparatiedienst een aparte pagina in te richten. Dit zorgt voor een scherpe focus op een specifieke reparatie en verhoogt de kans op een goede ranking bij een zoekopdracht van een klant. Een overtuigende conversiemogelijkheid om direct een werkplaatsafspraak te maken mag dan uiteraard niet ontbreken op een dergelijke pagina.
- Dealervestiging claimen in Google Maps
Autoconsumenten zijn doorgaans lokaal georiënteerd en zoeken tijdens hun zoektocht naar een dealerbedrijf bij hun in de buurt voor het uitvoeren van een reparatie. Om ook lokaal gevonden te worden is het mogelijk om bedrijfslocaties te claimen in Google Maps. Het vermelden van de bedrijfslocaties in Google Maps heeft als belangrijkste voordeel dat deze niet alleen zichtbaar worden in Google Maps, maar ook in Google’s normale zoekresultaten, mits deze relevant genoeg zijn.
Ter illustratie: iemand die zoekt op ‘renault occasion dealer amsterdam’ krijgt in de zoekresultaten niet alleen de reguliere resultaten te zien, maar ook met behulp van Google Maps een suggestie van een dealer bij hem of haar in de buurt:

2012
Kortom, het is zaak dat dealerbedrijven in 2012 anticiperen op de verschuiving van het oriëntatiegedrag van offline naar online. Door te werken aan een optimale online zichtbaarheid kun je als dealerbedrijf, ondanks een verlaging van het aantal showroombezoeken, toch in contact blijven komen met de doelgroep.
Bart Vording is online marketing adviseur bij Onetomarket.
Leuk artikel, alleen niet direct geschikt voor het gros van de partijen in automotive land! De bedrijven die grootste moeite hebben met online zichtbaar zijn zullen van het artikel niet heel veel begrijpen. Zij hebben nog nooit gehoord van een iframe waarschijnlijk!
Waar het om gaat is bewustwording van feit dat:
- internet niet meer weg te denken is
- internet de nieuwe voordeur is geworden van bedrijven
- internet op basis van andere onderzoeken al veel vaker wordt geraadpleegd voor orientatie
Door het juist voor bedrijven zeer eenvoudig te maken en inzichtelijk te maken wta internet bij kan dragen bestaat er een kans dat de branche meer gaat doen. Probleem is dan vervolgens kennis en euro's. De kennis ontrbeekt en de kleinere bedrijven hebben niet de euro's om dure bureaus in te huren.
Ik geloof vooral in kennisoverdracht. Ga samen met de ondernemer aan de slag.
- zorg voor een goede basis website die voldoet aan alle hudiige maatstaven
- die ook onderscheidend is en toont wat potentiële bezoekers verwachten
Na de basis vindt kennisoverdracht plaats zodat de ondermer zelf zijn online winkel kan gaan beheren en verbeteren. Alleen dan zal er draagvlak zijn bij hem en de medewerkers. Een workshop waarbij de deelnemer uiteindelijk 75% tot 80% van SEO zelf kan doen is waar ik in geloof. trek SEO uit het abacadabra circuit en toon ondernemers dat veel zaken heel goed te doen zijn door henzelf! Juist door hen zelf, omdat zij hun bedrijf, producten en doelgroep heel goed kennen!
John, bedankt voor je bijdrage.
Ik onderstreep je advies voor het creëren van een goede basis.
Een gebrek aan gedegen kennis over online zorgt doorgaans ook voor een gebrek aan draagvlak om hier op in te spelen. Onbekend maakt ook hier dus vaak onbemind.
Dealerbedrijven die er wel voor (kunnen) gaan, en online een fundamentele plek in de organisatie geven, doen er dan ook hun voordeel mee!
Afgezien van of mensen wel of niet bekend zijn met de term iframes denk ik dat ze gedachte eromheen wel degelijk begrijpen. Bovendien denk ik dat bezoekers van twinklemagazine.nl hier redelijk tot goed online onderlegd zijn.
Het 'advies' van een online marketingbureau is verwijderd. Het is mogelijk om een advertorial te kopen: sales@twinklemagazine.nl