Twinkle | Digital Commerce

Domeinnaamgeschillen: sneller, eenvoudiger, goedkoper

2017-05-26
180101
  • 2:24

U heeft hét gat in de markt gevonden, een pracht van een site ontworpen en een geweldige domeinnaam bedacht. Uw webshop is al enige tijd in de lucht en de zaken gaan goed. Maar na wat gegoogle komt u erachter dat een concurrent een vergelijkbare domeinnaam gebruikt. Wat nu?

Tekst: Steven Ras

U probeert nog met een vriendelijk, doch dringend mailtje de concurrent ervan te overtuigen dat u natuurlijk véél meer recht heeft op die domeinnaam. Tevergeefs, het blijft doodstil aan de andere kant en u besluit naar de rechter te gaan. Maar er zijn ook andere wegen die naar Rome leiden…

Sinds enige tijd bestaat er een geschillenregeling voor .nl-domeinnamen, die gebaseerd is op de internationale Uniform Dispute Resolution Policy (UDRP). Deze regeling is ooit in het leven geroepen om domeinnaamkaping tegen te gaan. Dit was namelijk een groot probleem halverwege de jaren negentig. Voordat grote merkhouders doorhadden dat er zoiets als internet bestond, registreerden 'domeinnaammakelaars' massaal hun merknamen. Dit leidde al snel tot ellenlange, kostbare juridische procedures. Bij de World Intellectual Property Organisation vonden ze dat dit veel sneller en goedkoper kon.

Rechter vs. geschillenregeling
Sinds de start van de UDRP zijn er al duizenden uitspraken gedaan over domeinnaamconflicten en ook in Nederland is men inmiddels om. Waar de procedure bij de rechter voor een leek erg ingewikkeld is, is die van de geschillenregeling een stuk eenvoudiger te begrijpen. Ook de kosten en de duur zijn gemiddeld gunstiger dan een gang naar de rechter. Voor de regeling wordt een vast tarief van 1500 euro gerekend (exclusief kosten van bijstand door een jurist) en er wordt binnen drie maanden uitspraak gedaan. Wint u het geschil, dan draagt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) de domeinnaam aan u over. Bij de rechter kan dit, zeker met behulp van een advocaat, makkelijk een paar duizend euro kosten en maanden in beslag nemen. Ook gebeurt het regelmatig dat een rechter beslist dat een domeinnaam slechts gestaakt moet worden en niet hoeft te worden overgedragen. Anderzijds is het bij de rechter wel mogelijk een kostenveroordeling van de wederpartij te vorderen. Bij de geschillenregeling worden de kosten niet verdeeld. De eiser betaalt. Ook mediation kan uitkomst bieden. De SIDN biedt hier een kosteloze mogelijkheid toe. Let wel, het succes hiervan is geheel afhankelijk van beide partijen. De mediator vervult geen adviserende rol.
Welke weg het beste is om te bewandelen, kan voor iedere situatie verschillend zijn. Wie snel zonder teveel rompslomp een domeinnaam wil verkrijgen, zal eerder voor de geschillenregeling kiezen. Wie een andere partij ook financieel wil raken, zal eerder het pad van de rechter nemen.  
____________________
Stel uw vraag
Steven Ras is ICT-jurist bij ICTRecht. In deze rubriek gaat hij in op de juridische aspecten van webwinkels. Daarbij hebben de lezers de mogelijkheid om per e-mail vragen te stellen. Stel een vraag aan Steven Ras via s.ras@ictrecht.nl.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 04-2010.