Twinkle | Digital Commerce

Bereken de meerwaarde van free shipping

2017-11-11
346346
  • 1:39

Het deels of helemaal niet in rekening brengen van verzendkosten is in Amerika bijna meer regel dan uitzondering aan het worden. Waar het voor de ene webwinkelier niet loont om verzendkosten tegen voorwaarden uit de klantrekening te schrappen, kan het de ander veel extra omzet opleveren. Maar hoe komt u erachter wat de beste weg is?

Dat is de vraag die centraal staat in een artikel van John Lindberg op Practicalecommerce.com. De auteur is eigenaar van het Amerikaanse bedrijf eFulfilment Service, dat louter werkt voor online-retailers.

Lindberg onderscheidt verschillende manieren waarop webwinkeliers kunnen omspringen met bezorgkosten en bespreekt onder meer special delivery offers op basis van tijd (bijvoorbeeld in het holiday shoppping season) en bestelbedrag (‘Gratis verzending bij een bestelling boven de 75 euro’). Consumenten, zo stelt hij logischerwijs vast, hebben het liefst 100 procent gratis bezorging zonder beperkende voorwaarden.

Bij het aanbieden van free shipping ziet Lindberg vier potentiële voordelen voor webwinkeliers:

  1. Het totale aantal orders neemt toe;
  2. De gemiddelde inkomsten per order stijgen;
  3. De prijzen van producten kunnen omhoog, wat de omzet stimuleert;
  4. Door toenemende verkoop nemen de gemiddelde kosten per order over de hele linie af

Lindberg ziet ook potentiële nadelen. Hij noemt er drie:

  1. De inkomsten komen te laag uit, als producten wel zwaar (dus: hoge kosten voor bezorging) , maar van zichzelf niet duur (dus: weinig verkoopmarge) zijn;
  2. De extra totale omzet weegt niet op tegen de bijdrage in de verzendkosten die klanten anders zouden betalen;
  3. Klanten gaan verschillende free shipping deals vergelijken en komen elders uit.

Om inzchtelijk te maken of free shipping lucratief is, wijst Lindberg op een spreadsheet die u hier kunt downloaden. Door de cijfers in de invulvelden te vervangen door uw eigen gegevens en verwachtingen ontwikkelt u een educated guess, die u vervolgens kunt toetsen door middel van tests.

Het complete artikel van Lindberg, waarin hij een voorbeeldcase tot in detail bespreekt, vindt u hier.