Twinkle | Digital Commerce

ShoppingTomorrow: ‘B2b-bedrijf wint met datacultuur’

2017-05-28
25081410
  • [nieuws]
  • 1:50

De expertgroep B2b-commerce van ShoppingTomorrow wijst b2b-bedrijven op het belang van digitalisering. In een bluepaper geven experts aan welke stappen zij kunnen zetten om dit door te voeren in de organisatie en cultuur van de onderneming.

Door de digitalisering moeten b2b-bedrijven anders gaan werken, maar ook hun manier van denken over de omgang met klanten en partners aanpassen. ‘Digitalisering vraagt om een flexibele organisatie die zich snel aanpast aan de markt en klantgericht opereert’, vertelt Tjerk de Vreeze, sales manager bij Eperium Business Solutions en voorzitter van de expertgroep B2b-commerce. ‘Belangrijk hierbij is dat iedereen in de organisatie de ontwikkeling omarmt; ze moeten zich openstellen, kennis en inzichten willen delen en nauw samenwerken.’ Dit blijkt vooral lastig te zijn binnen traditionele hiërarchische organisaties, waarin afdelingen vaak losse silo’s zijn. Samenwerking, multidisciplinaire teams en innovatie zijn daarom belangrijke randvoorwaarden voor succes.

Datagedreven beslissen
Om de juiste beslissingen te nemen en effectief in te spelen op de klant en de markt, moeten alle medewerkers in hun dagelijks werk beschikken over betrouwbare en actuele data, zowel uit interne als externe bronnen, vertellen de experts. ‘Door kennis en data te delen binnen de keten en standaardisatie toe te passen, kunnen b2b-bedrijven hun prestaties en manier van werken optimaliseren’, aldus Niels Goossen, business development executive bij IBM Commerce en gastheer van de expertgroep. ‘Uiteindelijk leidt dit tot toegevoegde waarde voor klanten en dat is toch waar het allemaal om draait. Daarnaast zijn de verkregen data uitstekend te gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen.’

Strategische benadering
Digitalisering en het gebruik van data vergen volgens de expertgroep een strategische top-downbenadering, waarbij kleine projecten helpen om snel tot succes te komen. B2b-bedrijven moeten daarbij goed in kaart hebben welke mensen nodig zijn, schrijven de experts. ‘Daarnaast is het cruciaal dat ze op het juiste moment de juiste technologie kiezen en inzetten. Tot slot moet er binnen de organisatie voldoende draagvlak voor de veranderingen zijn, transparant worden gecommuniceerd en de mogelijkheid zijn om fouten te maken. De directie heeft hierbij een belangrijke voorbeeldfunctie en moet een duidelijk kader scheppen.’

Dit artikel is onderdeel van een reeks over de bluepapers van ShoppingTomorrow. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers van de verschillende expertgroepen los te downloaden.