Twinkle | Digital Commerce

ShopBot eBay geeft koopadvies op Messenger

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:09

EBay heeft een ShopBot ontwikkeld die via Facebook Messenger chat met potentiële kopers. De bot geeft persoonlijk advies over de beste koopjes op eBay en leert via artificial intelligence het aanbod zo goed mogelijk op de behoefte van de klant af te stemmen.

Consumenten kunnen in Messenger een chatgesprek openen met de bot en foto's sturen van gewenste items. Met behulp van zijn visuele zoekmachine stuurt de bot aanbiedingen van eBay die zo goed mogelijk matchen met de opgegeven foto.

Kunstmatige intelligentie
Met artificial intelligence probeert de bot klantbehoeftes zo goed mogelijk te begrijpen. Het systeem is zelflerend: hoe meer chatervaring het opdoet, des te beter kan de bot behoeftes begrijpen en zo uit de berichten opmaken welke producten de klant het liefst wil bekijken.

Chatbots
Facebook Messenger werd afgelopen voorjaar opengesteld voor chatbots. Retailers en merken kunnen zelf zo’n stukje interactieve software bouwen, waarmee ze klantvragen automatisch beantwoorden. Sinds afgelopen maand kunnen bedrijven ook verkopen via de berichtendienst. Er zijn al tienduizenden bots actief op Messenger, eBay heeft zich nu ook aangesloten.

Conversationel commerce
De ShopBot sluit aan bij de bredere ontwikkeling van conversational commerce, het verkopen via chatgesprekken. Zie voor meer informatie over dit onderwerp het laatste magazine van Twinkle (nummer 8).