Twinkle | Digital Commerce

Bunq: ‘Geen geld verdienen met geld’

2017-10-05
180101
  • 1:53

Bunq heeft gisterenavond zijn betaalapplicatie gelanceerd. De financiële startup wil het de bestaande banken lastig gaan maken, stapje voor stapje. Gebruikers kunnen ‘binnen vijf minuten’ een rekening openen, waarbij verificatie plaatsvindt via iDeal. Betalen kan vervolgens met een vingerafdruk of selfie.

After four years of insanely hard work, we are extremely proud and even more excited that bunq is available to all’, schrijft de Nederlandse startup op zijn website. Bunq is de eerste onafhankelijke aanbieder van bancaire diensten in tien jaar, rapporteert het FD. Door de bankvergunning kunnen klanten een eigen IBAN krijgen, hun salaris op die rekening laten storten en betalingen doen aan andere banken.

Oprichter Ali Niknam, die naam en fortuin maakte met domeinnaam- en webhostingbedrijf TransIP, mikt eerst op betaaldiensten voor en tussen consumenten. Vervolgens wil hij zich richten op het bedrijfsleven. Ook heeft Bunq internationale ambities.

Rekeningen koppelen en chatten
Bunq bood de duizend testgebruikers van de app al de mogelijkheid contactloos geld over te maken, betaalpassen aan te vragen en betalingsverzoeken in te dienen bij andere gebruikers. Met de publieke openstelling van de app (iOS, Android) kunnen klanten ook rekeningen aan elkaar koppelen en chatten.

Onafhankelijk
De nieuwe bank draait op een eigen it-platform en de financiële dienstverlener wil hoe dan ook onafhankelijk blijven. Het liefst neemt Niknam geen mensen aan met een verleden in de financiële wereld. ‘Je kan niet dezelfde regels en oorsprong volgen als banken en denken dat je anders kan zijn’, aldus de ondernemer in het FD. Bunq verdient volgens hem niet aan het ‘rondschuiven van geld’, alleen aan vergoedingen voor klantdiensten. Zo vraagt de bank 9 euro voor een betaalpas die vier jaar meegaat.

WhatsApp
Niknam vergelijkt Bunq in NRC met WhatsApp, een nieuwe speler in een andere markt die een grote groep gebruikers aan zich wist te binden. Gebruikers die ook nog steeds een telefoonabonnement hebben. ‘We willen in eerste instantie niet dat je helemaal overstapt, we willen juist dat je ons erbij neemt ongeacht welke primaire bank je hebt', legt Niknam uit. 'In die zin zijn we vergelijkbaar met WhatsApp. Of je nu bij KPN, T-Mobile of Vodafone zit, WhatsApp neem je er altijd bij.’
 
NB: Op 8 maart komend jaar vindt de tiende editie van het Online Betaal Congres plaats in Houten. Hoofdthema: 'Anytime, Anywhere'


Gerelateerde artikelen: