Twinkle | Digital Commerce

PostNL test mobiele bezorgboxen

2017-05-27
180101
  • 1:51

PostNL experimenteert met kunststof pakketboxen die bezorgers bij de huizen van webshoppers kunnen plaatsen. Daarin worden pakjes afgeleverd die niet door de brievenbus kunnen, als de koper niet thuis is. De dozen voorzien ook in een retouroplossing.

Een bezorgbox kan aan ‘een speciale strip aan de muur’ worden vastgeklikt. Alleen de webshopper of de pakketbezorger kan de waterdichte doos openen, met een code via bluetooth. Net als bij de door Zalando geteste ‘pakketbutler’ gaat het om een flexibele oplossing: webshoppers hoeven geen kast aan hun huis vast te nagelen en de box staat er alleen als er ook echt een pakket inzit. Bij veel pakjes kunnen meerdere boxen tegelijkertijd worden gebruikt.

Bewerkelijk
PostNL test de bezorgbox (de video is van begin dit jaar) sinds mei onder een groep medewerkers in Halfweg. Momenteel worden specifiek de techniek en de operationele haalbaarheid getest, meldt logistiek expert Nando van Essen op Emerce.nl. ’De techniek werkt goed, maar deze wijze van bezorgen is operationeel zeer bewerkelijk’, deelt een woordvoerder van PostNL iets van de onderzoeksbevindingen. Verdere evaluatie volgt, waarna ‘Altijd Thuis’ mogelijk onder een grotere groep webshoppers wordt getest.

Pakketkasten
PostNL is niet de eerste bezorgpartij die het probeert met boxen voor thuislevering.  DHL plaatste al stalen pakketkluizen bij de huizen van Duitse shoppers. Deze pakketbussen zullen ook op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd. Parcel4Me heeft soortgelijke plannen. Voorloper Logixbox en LockBox bieden in ons land al pakketkasten voor bij de voordeur aan. Eind vorig jaar presenteerde De Buren Afhaalcentrum een soortgelijke oplossing, Kluis aan Huis genaamd.

PostNl op de last mile
PostNL dankt een steeds groter deel van zijn inkomsten aan pakketbezorging en streeft naar het aanbieden van brede keuze op de last mile. De marktleider, die momenteel gesprekken voert met subcontractors over hun arbeidsomstandigheden, breidde de activiteiten de laatste twee jaar uit met bezorging op maandag, op dinsdag- en donderdagavond en op zondag. Even voor Sinterklaas plaatste PostNL vorig jaar tien pakketautomaten op Schiphol en grote treinstations. Die uitrol volgde twee jaar na het begin van een test met een enkele automaat, op het centraal station in Almere.

Lees ook: Pakketkasten aan huis: nog veel haken en ogen (20 januari 2015)