De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft honderden modewebwinkels aangesproken op de informatie over terugbetaling na een retour op de website. ’85 procent informeerde de consument onjuist over de terugbetaaltermijn’.
De ACM onderzocht ruim zeshonderd modewebwinkels die lid zijn van Thuiswinkel.org en Stichting Webshop Keurmerk. Ook zijn webshops met een grote omzet, shops met fysieke winkels en online winkels waarover ConsuWijzer meldingen heeft ontvangen meegenomen.
Onvolledig
Het bleek dat meer dan de helft van de modewinkels onjuiste of onvolledige informatie over het volledig terugbetalen (na een retour) gaf. 85 procent informeerde de consument onjuist over de terugbetaaltermijn.
Nieuwe regels
De ACM wees meerdere webwinkels en de brancheverenigingen de afgelopen periode op de juiste regels rond terugbetalen. Inmiddels hebben de leden van Thuiswinkel.org en Stichting Webshop Keurmerk deze doorgevoerd. Andere webwinkels hebben toegezegd de informatie op de site aan te passen.
Boete
De komende tijd controleert de ACM webwinkels strenger op het naleven van de regels. Partijen die niet voldoen kunnen een boete van maximaal 450 duizend euro per overtreding verwachten.
Schaam je keurmerken, jullie horen dit te controleren. Weer bewijst het dan jullie alleen geld innen en niet blijven controleren of de regel's gehanteerd worden. De boete mogen ze dan ook bij de keurmerken neerleggen!
Aan "nieuwegeiner". Ik denkd dat je de spijker op zijn kop slaat.
Veel webwinkels zijn niet op de hoogte van de regels. Daar ligt inderdaad een taak voor keurmerken. Zij moeten dit inderdaad controleren. Ik kan niet spreken voor de genoemde keurmerken, maar ik neem aan dat ze dit ook doen. Het wil echter wel eens voorkomen dat leden tussentijds informatie wijzigen zonder het keurmerk op de hoogte te stellen. De jaarlijkse controle is echter een moment om dit bij de webwinkel aan te kaarten.
Voor de volledigheid. Webwinkels moeten binnen 14 dagen na AANMELDING van het retour het bedrag terugstorten. Dus niet na ontvangst van het retour.
Consumenten kunnen tot 14 dagen na ontvangst van alle producten een retour aanmelden. Vervolgens hebben ze nogmaals 14 dagen (na aanmelding) om het product retour te sturen.
Het kan dus in de praktijk voorkomen dat de webwinkel op de dag dat het product retour komt ook de terugbetaling moet regelen. Dit kan logistiek gezien wat vergen van webwinkels, maar helaas, zo is de wet.
Vooral dat de betaling al 14 dagen na aanmelding moet is lang niet bij iedereen bekend.
Zo... gaan er weer een paar kleine webshops naar de kl..., deze regel slaat nergens op, er zijn nu al "klanten" die zeggen niets te hebben ontvangen, en na onderzoek blijk het gewoonbezorgt te zijn, maar hebben ondertussen 2x de bestelling gehad. Als dit algemeen bekend word, word er spontaan nog meer gertourneerd en verdwijnen die retour pakketten spontaan, Dus webshophouder de dupe. Goed zo ACM, vooral zo doorgaan.
@tonny slaat nergens op. Dit gaat gewoon om goed communiceren van je retourregels. Heeft niks met groot of klein te maken.
Simpel opllossing voor de keurmerken, pas je de regel's aan naar niet die van het keurmerk. Dan raak je per direct je keurmerk kwijt, kijken hoe snel ze het ongewijzigd laten.
Zeker in Brussel bedacht achter een grijs stoffig bureau?
Wat nu als een retourzending kwijt raakt?
Dat een webshop na ontvangst van de retourgoederen binnen enkele dagen zijn aankoopbedrdag retour krijgt, of eigenlijke nog dezelfde dag = ok.
Maar er ligt ook een taak voor de consument dat deze haar goederen tijdig retourneert en dat is in veel gevallen niet het geval.
Als met deze wetgeving op de 14de dag na aanmelding de retournering om 17:00 binnenkomt dan kan ik wel een creditering aanmaken via de bank maar dan heeft de consument het bedrag nog steeds niet op zijn rekening staan. Met andere woorden dan houd ik me niet aan de wetgeving omdat het bedrag niet tijdig retour is??
Kortom deze wet geeft meer vragen dan opheldering, totaal niet over nagedacht hoe dit in de praktijk uitgevoerd moet worden.
30-6-2015 een e-mail gehad van een grote keurmerkinstantie dat de algemene voorwaarden voor deze wet op 1-7 aangepast moet worden. Deze nieuwe algemene voorwaarden zijn, zelf vandaag nog niet te downloaden via hun site..