Twinkle | Digital Commerce

Amazon schrijft rode cijfers voor eerste kwartaal

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:43

Amazon heeft in het eerste kwartaal van 2015 minder internationale omzet geboekt dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het is voor het eerst dat de inkomsten buiten de Noord-Amerikaanse thuismarkt zijn afgenomen.


De internationale omzetafname van Amazon is vooral het gevolg van gewijzigde wisselkoersen, blijkt uit onderstaande slide uit een presentatie (pdf). Het operationele verlies buiten de thuismarkt nam toe:

Worden de wisselkoersen buiten beschouwing gelaten, dan nog presteert Amazon op zijn thuismarkt aanmerkelijk beter dan daarbuiten:

De totale omzet (inclusief Amazon Web Services) kwam afgelopen kwartaal uit op 22,72 miljard dollar, 15 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2014:

Rode cijfers
Amazon heeft het eerste kwartaal van 2015 overall met rode cijfers afgesloten. Het bedrijf boekte in de periode tot en met 31 maart 57 miljoen dollar verlies. Vorig jaar werd in hetzelfde kwartaal nog een winst van 108 miljoen dollar geboekt.

Investeringen
Tot de benoemde highlists in Amazon's kwartaalverslag behoort een aantal introducties: de koopbutton voor thuis (Amazon Dash), het platform voor klusjesmannen (Amazon Home Services), een winkel op Alibaba's Tmall.com en de click & collect-optie op universiteiten (Amazon@Purdue).

Verwachtingen
Voor het komende kwartaal verwacht Amazon een omzet tussen de 20,6 miljard dollar en 22,8 miljard dollar te kunnen realiseren. Dit zou een groei (op jaarbasis) van tussen de 7 en 18 procent betekenen. Over winstcijfers doet de pure player geen uitspraken.

Jaaromzet
Amazon sloot het hele jaar 2014 af met een omzetstijging van 20 procent, tot 88,99 miljard dollar. Daarbij werd een verlies van 241 miljoen dollar genoteerd. Amazon maakte eind vorig jaar zijn entree op de Nederlandse markt. Op Amazon.nl worden vooralsnog alleen (Nederlandstalige en Engelstalige) e-books en e-readers verkocht.

Werner Vogels
Vorige week sprak Werner Vogels, de Nederlandse chief technology officer van Amazon, op een congres in Amsterdam. Hij wilde daarin niets kwijt over een eventuele uitbreiding van Amazon.nl.

Amazon Web Services
Amazon opende onlangs een Nederlands kantoor in Den Haag om zijn clouddiensten te ondersteunen. Op jaarbasis is Amazon Web Services (AWS) al goed voor meer dan 5 miljard dollar aan inkomsten: