Ver.di wil met de internationale acties, die vooral uit gezamenlijke stakingen van het personeel bestaan, een betere werkplek en een hoger loon voor magazijnmedewerkers afdwingen. ‘Dit is een fundamenteel conflict’, zegt Ver.di-directeur Frank Bsirske volgens Textilwirtschaft. ‘Het gaat om hoe de arbeidsverhoudingen in het nieuwe digitale tijdperk worden’. Hij beschuldigt Amazon van een veramerikaniseerde houding, waarbij niet wordt onderhandeld met vakbonden.
Geen belangstelling
Een grootschalige staking zal er volgens Textilwirtschaft voorlopig nog niet komen. Medewerkers van Amazon-magazijnen in genoemde landen moeten gezamenlijk staken en daartoe is voorlopig nog niet iedereen bereid. Voor eerdere georganiseerde stakingen in Frankrijk was volgens Ver.di niet ‘zoveel belangstelling als verwacht’. Amazon beweert zelfs dat niemand was komen opdagen bij de actie.
Nieuwe leden
Ver.di en Amazon liggen al langer met elkaar overhoop om de arbeidsomstandigheden van magazijnmedewerkers. Bijna twee jaar geleden vond de eerste staking bij Amazon Duitsland plaats. Daarna is het personeel nog meerdere malen de straat op gegaan, terwijl Amazon Ver.di ervan beschuldigde nieuwe leden voor de vakbond te willen ronselen.
Wat is hier nu werkelijk aan de hand? Amazon biedt niet de hoogste salarissen en het ruimste pakket arbeidsvoorwaarden, maar naar mijn mening valt alles wel binnen het wettelijk kader. Wordt Amazon als icoon van de gevaarlijke (online) buitenwereld dan gebruikt door de vakbond? Wellicht. Misschien toch eens tijd om rond de tafel te gaan zitten want imagoschade dreigt. Maar ook de vakbond moet beseffen dat online wereldspelers deze zaak volgen. De Duitse markt is al niet zo open voor online aanbieders van buiten de Duitse grenzen, de EU gaat hier wel naar kijken, maar Duitsland moet zichzelf ook aantrekkelijk houden als vestigingsland. Hopelijk komt men tot elkaar.
Voor zover ik weet wordt er gestaakt omdat de magazijnmedewerkers niet tevreden zijn dat ze beloond worden volgens de cao voor logistieke of distributiemedewerkers en willen ze betaald worden naar de maatstaven van de retail cao. Totale onzin dus. Magazijnmedewerkers hoeven niet de hele dag op hun benen te staan (sommigen overigens wel), hoeven niet de hele dag te lachen, hebben geen klantcontact, hoeven geen productkennis te hebben en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Paul Haarman Het is algemeen bekend dat de arbeidsomstandigheden bij Amazon Duitsland niet zo goed (?!) zijn en dat er uitermate goed gebruikt gemaakt wordt van de Duitse wetgeving waarin geen minimum loon bestaat. Daarnaast houdt Amazon de standaarden aan van de logistieke sector, waar lagere lonen gelden dan in detailhandel en bij postorderbedrijven. Die eis klinkt mij ook vreemd in de oren.
De vakbond snijdt zichzelf echter in de vingers want Amazon is op hoge snelheid aan het kijken of de Duitse magazijnen niet naar Polen verplaatst kunnen worden. In Duitsland heeft Amazon 9000 vaste medewerkers en 14.000 seizoenswerkers en die kunnen dus allemaal naar huis als de vakbond doorzet en de duitse regering vanaf 2015 een minimum loon zal invoeren wat pas in 2017 8,50 euro per uur zal bedragen.