Twinkle | Digital Commerce

Ikea opent afhaalwinkels in Canada

2017-11-08
180101

Ikea wil binnen een jaar tien nieuwe Canadese vestigingen openen die alleen maar of nagenoeg alleen maar dienst doen als afhaalpunt. Deze zogenoemde ‘pickup stores’ zijn ongeveer tien keer kleiner dan een gewone Ikea-winkel.

Dat schrijft Business in Vancouver op zijn website. Het zakenblad sprak met Stefan Sjöstrand, de nieuwe president van Ikea in Canada. Het Zweedse woonwarenhuis boekt momenteel ongeveer 5 procent van zijn Canadese omzet (van ongeveer 1,2 miljard euro) online. Nu nog worden alle weborders door Ikea naar de mensen thuis gestuurd.

Losse afhaalwinkels
Omdat de huidige woonwarenhuizen daar niet op zijn ingericht volgens Sjöstrand, wil de Zweed losse afhaalwinkels introduceren. Dat zou efficiënter zijn. Hij sluit desalniettemin niet uit dat ook bestaande vestigingen voor de fulfilment van afhaalorders zullen worden ingezet.

Cash & Carry
Ikea is internationaal groot geworden met het cash & carry concept, waarbij winkelbezoekers de producten die ze willen hebben zelf uit het magazijn halen. In de afhaalwinkels wordt dat werk juist door Ikea-personeel gedaan. Het winkelen heeft vooraf online plaatsgevonden. Volgens Business in Vancouver is het waarschijnlijk dat sommige van de pickup stores wel een kleine winkelvloer krijgen, waarop bijvoorbeeld de populairste artikelen worden verkocht of aanbiedingen worden geëtaleerd.

Last mile
Onlangs kon u op deze site al lezen dat Ikea gaat investeren in het palet aan bezorg- en afhaalmogelijkheden voor webshoppers en dat Groot-Brittannië daarvoor de proeftuin is. Voor komend jaar staan daar verschillende experimenten met click & collect op de rol. Overigens deed Ikea al enige afhaalervaring op in het Franse Montpellier. In Hamburg opende Ikea eind juni een eerste Citystore, waarin Duitse webshoppers straks ook terecht zouden moeten kunnen om online orders op te pikken.

Ikea’s webwinkel in Nederland
Ikea opende een kleine anderhalf jaar geleden een webwinkel voor Nederlandse klanten (interview), die orders vanuit Duitsland geleverd krijgen door Transport Service Schelluinen (TSS) en PostNL. In het Brabantse Oosterhout wordt gebouwd aan een nieuw distributiecentrum voor webwinkelbestellingen. Dat is nog niet in gebruik, getuige de levertijd van nog altijd 7 tot 9 dagen.