De positieve omzet- en winstcijfers die RFS Holland Holding afgelopen week communiceerde, zijn gebaseerd op een eigen manier van rapporteren. Het concern rekent de omzet van verkooppartners tot de zijne, wat indruist tegen internationale richtlijnen.
Het Financieele Dagblad (FD) schrijft vanochtend dat RFS in zijn laatste gebroken boekjaar (2013-2014) 0,7 procent omzet inleverde in vergelijking moet het boekjaar ervoor. De teller bleef onder het half miljard euro staan, op 498,1 miljoen euro, versus 501,5 miljoen euro een jaar eerder. Het operationele resultaat nam met 32 procent af, tot 29 miljoen euro.
Internationale standaarden
Volgens het FD is de omzet van FRS voor het eerst in negen jaar formeel teruggelopen. De genoemde cijfers staan in het jaarverslag dat de nummer 2 van de Twinkle100 deponeerde bij de Kamer van Koophandel. Ze voldoen aan de International Financial Reporting Standards. Volgens deze richtlijnen mogen bedrijven alleen verkoopcommissies van alliantiepartijnen als omzet rekenen, niet de verkoopwaarde. Het FD illustreert dat met een paar schoenen die voor 100 euro worden verkocht. Als Wehkamp daar 30 euro voor krijgt van een verkooppartner, moet het die 30 euro als omzet bijschrijven, niet die 100 euro.
Omzetgroei volgens eigen maatstaven
In het verslag rapporteert RFS, dat opnieuw in de etalage zou staan, total customer sales van een kleine 652 miljoen euro. Dat is bijna een kwart meer dan de omzet volgens de internationale standaarden. Dit bruto bedrag ligt wél hoger (1,1 procent) dan het jaar ervoor, hoewel in de voorgaande jaren nog dubbelcijferige groeipercentages werden genoteerd.
Rapportagewijze
Afgelopen week maakte RFS cijfers bekend over de eerste helft van het nieuwe boekjaar. Daarin wordt gesproken over een omzet van 353 miljoen euro, een inkomstengroei van 7 procent. Uit de genoemde bedragen blijkt dat het bedrijf achter Wehkamp, Fonq, Create2Fit en Lacent ook hier de bruto bedragen gebruikt. In het FD zegt financieel directeur Pieter Verboom dat RFS daarvoor kiest ‘omdat het bedrijf wordt gestuurd op die getallen, niet op de puur boekhoudkundige cijfers’. Ook voor het bepalen van het marktaandeel zouden de cijfers die RFS nu rapporteert van belang zijn.
Dividend
RFS betaalde afgelopen boekjaar 40 miljoen euro dividend uit aan de aandeelhouders, 2,5 keer de nettowinst. In september vorig jaar werd een lening van 100 miljoen euro gesloten, die volgens het FD werd gebruikt om het dividend uit te keren en voor de bouw van het nieuwe distributiecentrum in Zwolle. De kosten voor het dc werden door RFS zelf overigens geraamd op 100 miljoen euro.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
KvK: omzet en winst RFS afgelopen boekjaar gedaald
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.