Twinkle | Digital Commerce

Webshops stimuleren banengroei detailhandel

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:17

Ondanks dat steeds meer winkels hun deuren sluiten, neemt het aantal banen in de detailhandel toe. De stijging van het aantal webshops is daarin onder andere een factor. Flevoland heeft relatief gezien de meeste webshops. In Limburg steeg het aantal shops echter het hardst.

Dat meldt het ING Economische Bureau (pdf), dat zich baseert op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en LISA. In het figuur hieronder is te zien dat Flevoland de hoogste ‘webshopdichtheid’ heeft met 1,86 webshops op duizend inwoners. Noord-Holland, dat in absolute zin de meeste online winkels heeft, staat relatief gezien op de vierde plaats, na respectievelijk Groningen en Drenthe.

Groei van banen in detailhandel
Tussen 2007 en 2013 nam het aantal banen in de detailhandel met bijna 5 procent toe. ‘Ten eerste is de absolute hoeveelheid werk in de sector gegroeid’, schrijft ING. ‘Dit komt bijvoorbeeld door ruimere openingstijden van winkels, maar ook door het stijgende aantal webwinkels. Ten tweede wordt dezelfde hoeveelheid werk per saldo door meer mensen gedaan, gemiddeld neemt het aantal gewerkte uren per winkelmedewerker af.’

Banen bij webshops
Het aantal banen bij webwinkels nam tussen 2007 en 2013 toe van ruim 14.000 tot ruim 35.500, zo meldt ING. In Friesland verviervoudigde het aantal banen bij webshops en in Gelderland, Utrecht en Noord-Holland was er een ruime verdriedubbeling.

ING Economische Bureau heeft in zijn rapport de gegevens per provincie uiteengezet. U kunt het rapport hier (pdf) vinden.