Hoogvliet start over precies twee weken met een voor Nederland uniek supermarktconcept. In Hendrik-Ido-Ambacht wordt dan de Hoogvliet Versmarkt geopend, een plek waar klanten hun online orders kunnen oppikken en waar ze verswaren kunnen kopen om de boodschappen compleet te maken.
In Frankrijk pionierde E.Leclerc al met zo’n hybride supermarkt en nu brengt Hoogvliet hem naar Nederland. De gedachte is dat klanten groenten, fruit, kaas, vleeswaren, brood, vlees, vis, zuivel en eieren liefst zo vers mogelijk willen hebben en dat ze die ook het liefst zelf uit de schappen en bakken pakken. De kruidenierswaren en andere verpakte supermarktproducten kunnen ze eenvoudig vanuit huis bestellen via wat Hoogvliet Klik&Klaar noemt.
Ambachtelijk, vers en puur
De eerste Hoogvliet Versmarkt heeft een vloeroppervlak van circa 500 vierkante meter. In de winkel worden straks verse pizza’s belegd en kan de klant zelf maaltijden samenstellen. Hoogvliet belooft ‘ambachtelijke, pure en verse producten in een prettige, overzichtelijke en sfeervolle winkel’. Behalve verswaren worden nog enkele aanvullende maaltijdbenodigdheden zoals rijst, pasta, kruiden en wijn verkocht.
Afhaalbalies
Hoogvliet startte ongeveer een half jaar geleden met click & collect. Inmiddels zijn er afhaalbalies in de meeste supermarkten. De keten heeft geen plannen om boodschappen te gaan bezorgen. De fulfilment van weborders vindt plaats in een speciaal distributiecentrum in Alpen aan de Rijn.
Bas, veel succes
E.Leclerc maakt ook slim gebruik van kinderhoeken om de "afhalers" langer in de winkel te houden en het bestedingsbedrag te verhogen. Zie dat Hoogvliet hier ook mee begonnen is.
Dit lijkt een slimme manier om te penetreren in winkelcentra die onvoldoende ruimte bieden voor een full-size supermarkt. Ik hoop alleen dat gemeenten begrijpen dat de komst van zo'n 'verse' Hoogvliet wel de nekslag betekent voor de huidige groenteboeren, slagers, poeliers, vishandelaren en bakkers.
En vestiging BUITEN winkelcentra is natuurlijk helemaal uit den boze! Winkels zijn winkels, zelfs als ze helemaal geen 'winkefront' meer hebben. Dat hebben de bekende Kijkshops, in feite de éérste webwinkels, maar uit het pré-internet tijdperk, ons immers laten zien?