Twinkle | Digital Commerce

LeClerc test eerste afhaalpunt langs de Franse snelweg

2017-05-27
350196
  • 1:33

Leclerc experimenteert in Zuid-Frankrijk met een drive through bij een wegrestaurant langs de snelweg. Het is voor het eerst dat Franse forenzen en toeristen daar hun online bestelde boodschappen kunnen oppikken, tussen acht uur 's ochtends en acht uur 's avonds.

Het nieuwe afhaalpunt van, voluit, E. Leclerc bevindt zich aan de A8 bij Les Adrets-de-l'Estérel. Tussen Frejus en Cannes kunnen webshoppers er achtduizend verschillende artikelen oppikken die ze online hebben besteld.

Foto: Google Earth (via)

Als de pilot bevalt zullen op meer plaatsen langs de Franse snelwegen zogenoemde E.Leclerc Drives worden opengesteld.

Click & collect
LeClerc beschikt inmiddels over meer dan 450 E.Leclerc Drives, waar automobilisten online bestelde boodschappen kosteloos af kunnen halen. Door flink te investeren in deze vorm van click & collect wist Leclerc zijn marktaandeel te vergroten en het gat met marktleider Carrefour bijna te dichten. De twee zijn momenteel in een prijsgevecht verwikkeld over de artikelprijzen die afhalers in rekening worden gebracht.

Hybride supermarkt
Eerder experimenteerde Leclerc al met een ‘hybride supermarkt', waarbij klanten online kruidenierswaren bestellen en klaar laten zetten om op te pikken; bij het afhaalpunt bevindt zich een versspeciaalzaak om zelf de bederfelijke waar toe te voegen. 

Twee nieuwe drive throughs per dag
Uit recent onderzoek van Nielsen bleek dat in Frankrijk dagelijks bijna twee nieuwe afhaalpunten voor online bestelde boodschappen worden geopend, waarbij de klant de auto niet uit hoeft. Het aantal drive-throughs voor online bestelde boodschappen streeft het aantal hypermarchés voorbij.

Drive-throughs in Nederland
In ons land beschikt marktleider Albert Heijn momenteeel over 14 pick up points, maar dat zijn niet allemaal drive-throughs. Een AH-afhaalpunt langs een snelweg is er nog niet. Uitdager Jumbo start in de loop van dit jaar met de opening van bemande en onbemande afhaalpunten. Of daar drive-throughs tussen zitten, al dan niet langs de snelweg, is vooralsnog onduidelijk.