Twinkle | Digital Commerce

‘Ingrijpen overheid noodzakelijk voor groei e-commerce België’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:35

Veel Belgische webondernemers verplaatsen hun activiteiten naar het buitenland, om zich van daaruit te richten op de handel in eigen land. Daardoor vloeit er steeds meer omzet naar vanuit het buitenland opererende e-commerce partijen. Handelsfederatie Comeos maakt zich zorgen.

Op dit moment wordt 37 procent van de omzet uit e-commerce in België gedraaid door buitenlandse partijen. Dit percentage groeit alleen maar, denkt Comeos, als er door de overheid niet wordt ingegrepen. In 2018 zou zonder actie 68 procent van de online omzet bij onze zuiderburen naar het buitenland vloeien. Dat komt neer op een potentieel omzetverlies van 6,74 miljard euro, meldt Retaildetail.

Belemmeringen
Volgens Comeos hebben buitenlandse partijen een voorsprong op in België gevestigde ondernemers, omdat zij onder andere sneller bestellingen kunnen leveren. ‘Het verbod op nachtarbeid maakt snelle leveringen quasi onmogelijk: je krijgt een pakketje uit Antwerpen sneller en goedkoper als je het via Amsterdam laat leveren, dan rechtstreeks’, zegt Dominique Michel van de handelsfederatie. Hij meldt dat een belofte als ‘voor 23.59 uur besteld, morgen gratis in huis’ gewoon onmogelijk is.

Michel: ‘Ook weten we al langer dan vandaag dat we hier met een loonhandicap zitten. En de btw-aanslagvoet die relevant is voor e-commerce is liefst 6 procent hoger dan in Luxemburg. Bij online handel worden die problemen uitvergroot en komen er nieuwe bij: de gebrekkige concurrentie bij de levering van de pakjes bij de consument zorgt bijvoorbeeld voor veel hogere facturen.’

E-commercecentrum van Europa
E-commerce is vandaag de dag goed voor 5 procent van de totale handelsomzet in België. ‘Met de huidige voorspellingen van de groei van het e-commerce landschap zitten we over vier jaar op het niveau dat Groot-Brittannië nu al haalt’, zegt Michel, die weldegelijk kansen ziet. ‘Met de meertaligheid, de productiviteit en het sterke handelslandschap dat we nu al hebben kunnen we uitgroeien tot het e-commercecentrum van Europa.’