Twinkle | Digital Commerce

Zalando begonnen met click & collect in België

2017-11-11
180101
  • 1:42

Zalando is aangesloten op het afhaalnetwerk van bpost. Belgische webshoppers kunnen er voortaan voor kiezen orders af te halen op postkantoren en PostPunten van het postbedrijf. Daar worden pakketjes vijftien dagen bewaard.

Voor retouren maken kopers van Zalando.be al langer de gang naar de postkantoren van bpost. Vanaf vorige week kunnen ze pakjes daar ook oppikken. Behalve de postkantoren zijn ook de PostPunten van het Belgische bedrijf als afhaallocatie toegevoegd. Die zijn vooral te vinden in panden met ruime openingstijden, zoals supermarkten en bezinestations.

Pakketautomaten
Binnen enkele weken hoopt Zalando, sinds mei vorig jaar actief in België, pakketjes ook te distribueren via de pakketautomaten van bpost (‘bpack 24/7’), die dan en nacht kunnen worden geopend. Webshoppers die daar straks voor kiezen hebben na ontvangst van de mail over de aflevering vijf dagen de tijd om hun pakket op te pikken.

Click & collect
Met click & collect wil Zalando de flexibiliteit voor Belgische webshoppers vergroten. Ze hoeven niet langer thuis te wachten tot de pakketbezorger langskomt of bij de buren aan te kloppen om hun pakje in ontvangst te kunnen nemen. Tegen het einde van dit jaar wil Zalando het aantal afhaallocaties in België uitbreiden tot vijftienhonderd, meldt Retailactueel.be.

Retouren
Zalando dankt zijn groei voor een belangrijk deel aan gratis verzending en een gratis retouroptie (tot na honderd dagen) voor klanten. Begin dit jaar liet de directie weten dat ongeveer de helft van producten die worden verzonden retour komt bij het Duitse bedrijf. In zijn thuisland startte Zalando begin dit jaar een experiment met virtuele paskamers die het aantal retouren terug moeten brengen.

Verlies
Zalando’s omzet kwam afgelopen jaar uit op 1,15 miljard euro. Daarbij werd een verlies van meer dan 90 miljoen euro genoteerd. Ons land is een belangrijke markt voor Zalando, met ongeveer 200 miljoen euro omzet in het afgelopen jaar. Nederlandse shoppers hebben vooralsnog niet de optie producten af te halen, hoewel verzendpartner PostNL met PakjeGemak wel een afhaalnetwerk heeft. In Duitsland kunnen Zalando-kopers pakketten al langer afhalen in kantoren en Packstations van DHL.