De overheid gaat cybercriminaliteit te lijf door het zogenoemde terughacken van computers mogelijk te maken. Dit zou een effectief middel moeten zijn om onder andere DDoS-aanvallen bij banken tegen te gaan.
Minister Opstelten heeft een wet opgesteld om computercriminaliteit harder aan te pakken, zo meldt de NOS vanochtend. Volgens de minister zijn de regels omtrent dit onderwerp verouderd. Met de nieuwe wet kunnen justitie en politie gegevens ontoegankelijk maken, ook als die op een server in het buitenland staan. Ook moet het mogelijk worden gegevens op afstand over te nemen en communicatie af te tappen.
Botnets
De zogenoemde botnets moeten dankzij de nieuwe wet sneller worden opgespoord, waardoor DDoS-aanvallen niet meer mogelijk zijn. Een botnet is een netwerk van besmette pc's, dat hackers op afstand besturen om virussen te verspreiden en inloggegevens te stelen. Op die manier komen ze bijvoorbeeld aan bedrijfsgeheimen en gegevens over creditcards, schrijft de NOS. ‘Bij digitale delicten zoals de recente grootschalige DDoS-aanvallen is inbreken in de computer waar de aanval vandaan komt het enige effectieve middel’, vertelt Ronald Prins van ICT-beveiligingsbedrijf Fox-IT aan het nieuwsmedium.
De bevoegdheden die justitie en politie krijgen dankzij de nieuwe wet moeten aan strikte voorwaarden worden verbonden. Minister Opstelten heeft daarom het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak om advies gevraagd voor de verdere uitwerking.
Gehoor aan webwinkels
Met de nieuwe wetgeving wordt deels gehoor gegeven aan de vraag van webwinkels en brancheorganisaties, die begin april actie van banken en overheid eisten om het digitale betalingsverkeer beter te beveiligen.
Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, uitte zijn zorgen over de gevolgen van een DDoS-aanval voor webwinkeliers . Volgens hem zou de schade dankzij de onbeschikbaarheid van iDeal als gevolg van de aanvallen oplopen tot ‘een bedrag van zeven miljoen euro per uur’. ‘We moeten in staat zijn om bij een aanval ook terug te slaan’, aldus Jongen.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
‘Terughacken bij DDOS-aanval moet mogelijk worden’
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.