Twinkle | Digital Commerce

Zalando-oprichters willen Zara, H&M en Ikea van hun plek stoten

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:23

Oliver, Marc en Alexander Samwer, mede-eigenaren van Rocket Internet en daarmee van Zalando, proberen investeerders voor zich te winnen met grote woorden: ze zullen Zara & H&M naar het tweede plan verwijzen en ook Ikea achter zich laten.

Dat stelt het Duitse manager magazin in zijn vandaag verschenen uitgave. Het zakenblad legde de hand op vertrouwelijke documenten en rapporteert: ‘Modeketten Zara und H&M wolle man in die zweite Reihe drängen, den Möbelgiganten Ikea gar "abhängen", schreiben die Samwers an potentielle Geldgeber.'

Geldschieters
In de documentatie wijzen de Samwer-broers potentiële geldschieters op de participaties van onder andere de Indische staalmagnaat Lakshmi Mittal, de Oekraïense miljardair Victor Pinchuk en de Columbiaanse biermagnaat Alejandro Santo Domingo in Rocket Internet.

Dafiti, Lamoda, Linio
De Samwers zien de toekomst zonnig in en spiegelen rendementen voor van minimaal 10 procent binnen drie tot vijf jaar. De broers hebben op verschillende continenten spin-offs van Zalando en klonen van succesvolle andere e-commerce bedrijven opgetuigd. Volgens de prognoses zal de Braziliaanse Zalando-zuster Dafiti zijn omzet tot 2016 meer dan vertwintigvoudigen tot 2 miljard euro. De Russische evenknie Lamoda moet dan 1,5 miljard euro opbrengen, versus 45 miljoen euro vorig jaar. De amper gestarte Latijns-Amerikaanse Amazon-kloon Linio zou over vier jaar goed zijn voor ruim een kwart miljard euro aan inkomsten.

Omvangrijke verliezen
Aan ambitie geen gebrek bij de Samwers, die groeiende e-commerce omzetten nu nog gepaard zien gaan met omvangrijke verliezen. Zalando sloot 2012 af met meer dan 90 miljoen euro in de min, meubelsite Home24 boekte ongeveer 40 miljoen euro verlies volgens manager magazin.