Twinkle | Digital Commerce

Groupon investeert in directe verkoop met click & collect

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:34

Onder de naam Groupon Goods verkoopt Groupon producten direct online aan Amerikaanse webshoppers. Zij krijgen binnenkort de optie artikelen af te halen bij retailpartners van Groupon, dat zint op internationale expansie van Groupon Goods.

Nederland kan worden gezien als een proeftuin voor online productverkoop van Groupon. Het was anderhalf jaar geleden dan ook nieuws dat Groupon kortingscoupons voor producten ging slijten aan Britse shoppers, terwijl dat hier toen al veelvuldig gebeurde.

Groupon als productverkoper
Op de Amerikaanse thuismarkt werd Groupon Goods apart gepositioneerd als discount retailing arm van de koopjessite, groot geworden in korting bij restaurants en beautycentra. Anders dan hier en in de UK is de kortingssite bij ongeveer 95 procent van de Groupon Goods zelf de verkopende partij.

Groupon-magazijnen
Volgens Internet Retailer heeft Groupon zo’n veertig merchandise buyers in dienst. Zij kopen producten in die in kortlopende sales online worden verkocht.  De meeste Groupon Goods worden verzonden vanuit ongeveer tien Groupon-magazijnen bij logistieke partners, ongeveer een kwart vindt via dropshipping de weg naar de klant.

Click & collect
Faisal Masud, die nu een klein jaar leiding geeft aan Groupon Goods, denkt dit jaar 2 miljard dollar omzet uit productverkoop te kunnen boeken, tegenover 455 miljoen dollar in het afgelopen jaar. Om verder te kunnen groeien gaat Groupon Amerikaanse productkopers click & collect aanbieden onder de naam Groupon Goods Local. Daartoe voert het bedrijf gesprekken met verschillende Amerikaanse retailketens.

Shoppers moeten straks op een kaartje kunnen zien waar ze in de buurt een Groupon Good voor de actieprijs kunnen afhalen. Of en hoe Groupon deze winkeliers gaat compenseren - ze krijgen meer toeloop maar moeten producten onder de adviesprijs leveren - is onduidelijk.

Internationaal
Masud geeft verder te kennen dat Groupon Goods op termijn ook buiten de VS besteld moeten kunnen worden. Mogelijk gaat Groupon dus eigen inkopers loslaten op Europese markten.