Selexyz heeft uitstel van betaling aangevraagd. ABN Amro en de crediteuren van de boekhandelsketen, waaronder het Centraal Boekhuis, werden het niet eens met een potentiële geldschieter. Daardoor kan Selexyz winkelhuren en salarissen niet meer betalen.
Selexyz verkeert al langere tijd in financiële problemen, waarbij vaak wordt gewezen op het achterblijvende marktaandeel online. Met een omzet van 33 miljoen euro in 2010 bezet het bedrijf de 28e plek in de Twinkle100. Oud-directeur Matthijs van der Lely zei onlangs in Elsevier dat Selexyz in 2002 Bol.com kon kopen, voor 200.000 euro. Het besluit om van die optie af te zien, noemt Van der Lely de grootste fout van zijn leven.
Anonieme geldschieter
Begin dit jaar diende zich een nieuwe financier aan, die de toekomst van Selexyz veilig zou kunnen stellen. De keten sprak in een verklaring over een strategische partner, maar de identiteit van de investeerder werd niet bekend gemaakt. Naar nu blijkt konden ABN Amro en de crediteuren niet tot overeenstemming komen met de geldschieter.
‘The winner takes it all’
Een aantal directeuren van Selexyz, waaronder Van der Lely, nam in 2009 een meerderheidsbelang in het bedrijf. Enkele maanden daarvoor trok investeerder NPM Capital zich terug om aandeelhouder te worden van Bol.com. ‘The winner takes it all in e-commerce’, was de motivatie die NPM-directeur Jan Willem Baud daar medio 2009 voor gaf. NMP Capital verkocht zijn aandelen in Bol.com vorige maand weer, aan Ahold.
Vanochtend sprak Eburon-uitgever en boekhandelkenner Wiebe de Jager over Selexyz' surseance op het Radio 1 Journaal. 'Als Selexyz wegvalt, zal er nog een grotere verschuiving plaatsvinden naar verkoop op internet', zei hij onder meer. Het gesprek is hier te beluisteren.
Wat een onzin uitspraak van Wiebe de Jager
'Als Selexyz wegvalt, zal er nog een grotere verschuiving plaatsvinden naar verkoop op internet',
De markt zit te schreeuwen om een goede integratie van off- en online en Selexyz had die kans en mist deze. Stel je eens voor een mooie lounchruimte met cappuccino waar je de laatste ebook kunt kopen en lezen op je ereader/tablet nadat je even in een hard copy gebladerd hebt. Verdienen op ebooks met maar één hard copy per boek in de winkel. Zero voorraad en hoop bijproducten verkopen zoals ereaders, tablets, etc. Cross selling en ga o maar door.
Kortom falend en creatiefloos beleid heeft Selexyz genekt. En ik gun het de medewerkers van harte maar ook deze investering is weggegooid geld zonder visie.
Andrei Westerink
@Andrei: De Jager heeft het daar ook over, dat de focus misschien te veel sec op boeken heeft gelegen.
Interessant is ook wat hij zegt over de werknemers van Selexyz: Iedereen weet dat dat hele boekliefhebbende mensen waren, hoogopgeleide boekenverzamelaars. Soms waren ze meer bezig met de boeken dan met de boekhouding, wordt wel eens gezegd.
@Arjan: Helder! Maar volgens mij maken de werknemers niet het beleid en zeker juist dat boekliefhebbende is een USP die de webwinkels nu juist niet hebben op internet. Kortom ik krijg de indruk dat De Jager het ook niet helemaal snapt dat internet en dat offline gedoe.. ;-)