Twinkle | Digital Commerce

Brussel: meldplicht voor datalekken en boetes voor privacyschending

2017-11-11
180101
  • 1:07

Als het aan de Europese Commissie ligt komt er een meldplicht voor bedrijven bij datalekken. Nieuwe privacywetgeving uit Brussel voorziet verder in boetes bij privacyschendingen en een recht om vergeten te worden voor Europese consumenten.

Reuters kreeg een conceptvoorstel in bezit van nieuwe privacywetgeving, die aanstaande woensdag officieel wordt gepresenteerd. Eurocommissaris van Justitie Viviane Reading zei afgelopen weekend al dat er ‘te veel regels, conflicterende regels’ zijn in Europa. Ze vindt dat burgers meer controle moeten krijgen over hun eigen informatie, de centrale gedachte achter de nieuwe regels.

1 procent omzet als boete
Bedrijven moeten er straks melding van maken dat gegevens van klanten door welke oorzaak dan ook op straat zijn beland. De boetes die bedrijven kunnen krijgen bij schending van de Europese privacyregels kan oplopen tot 1 procent van hun mondiale omzet. Het recht om vergeten te worden houdt in dat bedrijven op verzoek van consumenten hun gegevens uit databases moeten verwijderen.

Implementatie
De Europese regels moeten nog door nationale overheden worden geaccordeerd. Onder andere Frankrijk en Duitsland zien volgens Reuters niet graag meer bevoegdheden op het gebied van privacy naar Brussel vloeien. ‘Internetbedrijven zullen niet voor 2014 of 2015 aan de nieuwe regels moeten voldoen’, aldus het persbureau.