Twinkle | Digital Commerce

'Dringend behoefte aan Europese online betaaloplossing'

2017-05-27
180101
  • 2:21

Nederlanders kopen relatief weinig bij webwinkels over de grens. Het gemis aan een Europese online betaalstandaard doet zich voelen. Daarom moet zo’n standaard er snel komen, concludeerde het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer in zijn halfjaarlijkse vergadering.

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), waarin aanbieders en gebruikers van het betalingsverkeer zitting hebben, noemt het in een beknopt vergaderverslag ‘opvallend dat veel Nederlanders voor het betalen van grensoverschrijdende online aankopen een veilige en goedkope betaaloplossing missen die gebruik maakt van het internetbankieren van hun eigen bank’.

9 procent haakt af
Het overleg refereert daarbij aan een consumentenonderzoek (pdf, Engelstalig) dat MOB-voorzitter De Nederlandsche Bank (DNB) eerder dit jaar hield. Daaruit blijkt onder meer dat het betaalproces voor 9 procent van de Nederlanders reden is om af te zien van een aankoop in een buitenlandse webwinkel:



Perfect payment
De ideale betaalmethode voor crossborder shoppng is volgens de Nederlandse consument bovenal veilig. Een directe betalingsbevestiging wordt erg belangrijk gevonden en betalen in de webomgeving van de eigen bank scoort ook hoog:



Liever anders
Hoewel de creditcard het meest wordt gebruikt bij aankopen in een buitenlandse webwinkel, scoort die betaalmethode slecht als consumenten gevraagd wordt naar de veiligheid en kosten van de betaling. In zijn onderzoek concludeert De Nederlandsche Bank dat 55 procent van de Nederlandse crossborder shoppers een andere betaalmethode had gebruikt als die voorhanden was geweest, getuige ook deze taartdiagrammen:





Europees iDeal
Een Europese variant van iDeal, door het MOB overigens niet bij naam genoemd, zou een oplossing kunnen bieden voor het genoemde gemis. Pogingen van beheerder Currence om de betaalmethode bij Europese banken aan de man te brengen leverden de afgelopen jaren weinig op. Reden voor Currence om iDeal te koppelen aan soortgelijke systemen in het buitenland. Het initiatief wordt gesteund door de European Payments Council, die een SEPA e-Payment Framework zal ontwikkelen.

Door de koppeling van iDeal aan EPS en Giropay kunnen inwoners van respectievelijk Oostenrijk en Duitsland straks via hun bank afrekenen in Nederlandse webwinkels. Andersom kunnen shoppers uit ons land met iDeal over de grens betalen. Aangetekend moet worden dat EPS en Giropay in hun landen een aanzienlijk kleiner marktaandeel hebben dan iDeal heeft in ons land.

Nieuwe pilot van Europese banken
Thuiswinkel.org, dat is aangesloten bij het MOB, is in ieder geval verheugd met de proof of concept voor het Europese raamwerk. Wijnand Jongen, directeur van de branchevereniging, wees onlangs in een blog-posting op nog een ander signaal dat een Europese iDeal-variant dichterbij komt: de European Banking Association (EBA) heeft bekendgemaakt over een jaar een Europese OBeP pilot (Online Banking ePayments) te willen starten.

Jongen: ‘Daarmee wordt gehoor gegeven aan een van de belangrijkste wensen van Europese online merchants, zoals verwoord in de laatste draft van het position paper (pdf). Namelijk aan de wens van webshops om te komen tot een pan-Europees e-payment systeem gebaseerd op internetbankieren.’