Twinkle | Digital Commerce

‘Een op twaalf Europeanen koopt online over de grens’

2017-11-11
180101
  • 1:49

Het aantal webshoppers onder inwoners van de Europese Unie stijgt gestaag. Vorig jaar deed 34 procent van de burgers een webaankoop, tegenover 28 procent in 2008. Ongeveer een op de twaalf EU-ingezetenen (8 procent) kocht iets bij een webwinkel over de grens.

Hoewel Het Financieele Dagblad kopt dat ‘Webwinkelen over de grens stokt’, is de toename van het aantal crossborder shoppers niet gering: in 2008 kocht nog maar 6 procent van de Europeanen iets bij een webshop over de grens, dat is 2 procentpunten ofwel een kwart minder dan in 2009.

Nederland op 10e plek
Nederlanders kochten vaker dan over de grens (12 procent in 2009 versus 10 procent in 2008) dan de gemiddelde EU-burger. Luxemburgers (51 procent) en Maltezers (29 procent) spannen de kroon, maar zij zien zich dan ook gesteld voor een klein aanbod in eigen land. Hoewel Nederland pas op de 10e plek staat van de 27 lidstaten als het aankomt op crossborder shopping, is Frankrijk het enige land met méér inwoners dat ons land voorblijft.

De lidstaten waarvan burgers het meest webwinkelen in een ander EU-land. Bron: Europese Commissie

Regels harmoniseren
De Europese Commissie, die deze en andere cijfers gisteren openbaarde (pdf), wil de interne e-commerce markt stimuleren door regels te harmoniseren. Brussel wijst erop dat 29 procent van de Europese consumenten vorig jaar op de een of andere manier een aankoop deed bij een buitenlands bedrijf, terwijl dus maar 8 procent het web op ging voor crossborder shopping. In oktober kwam uit een ander onderzoek van de Commissie naar voren dat liefst 60 procent van de orders over de grens niet kon worden verwerkt. Veel webwinkeliers bleken niet in staat of weigerden simpelweg bestellingen naar een ander land te verzenden.

Neelie Kroes
Neelie Kroes, als eurocommissaris voor de ‘digitale agenda’ belast met e-commerce, noemde het kopen op buitenlandse sites al een speerpunt in haar beleid voor de komende vijf jaar. In een recente keynote speech tijdens ICT Delta 2010 zei ze: ‘Waarom zouden de grenzen die in de echte wereld stilaan verdwijnen voortbestaan op het internet?’, waarbij ze specifiek wees op verschillen tussen de lidstaten in copyright en consumentenrecht.