Twinkle | Digital Commerce

Independer aan kop in test online-autoverzekeringen

2017-05-27
168130
  • 2:02

Independer bezet de koppositie op de markt voor online-autoverzekeringen. Nieuwkomers Ditzo en Allsecur hebben in korte tijd een stuk van de markt veroverd en laten gevestigde namen als Centraal beheer en Aegon achter zich.

Dat zijn enkele conclusies uit een Web Performance Scan van onderzoeksbureau WUA!, dat online actieve autoverzekeraars en tussenpersonen onder de loep legde.

Het bureau vroeg veertig autobezitters in de leeftijd tussen de 20 en 40 jaar online een all-risk verzekering af te sluiten voor een Opel Corsa 1.4 die jaarlijks twintigduizend kilometer rijdt. De respondenten, die in het 'lab' van WUA! waren uitgenodigd, bezochten samen 60 sites, resulterend in een totaal van 274 beoordelingen.

Criteria
De belangrijkste aspecten die de Web Performance bepalen, zijn de vindbaarheid van de site, de 'doorgaan-score', de gebruiksvriendelijkheid, de informatiewaarde en de persoonlijke voorkeur van een gebruiker. 'Kortom: welke aanbieder wordt het meest gevonden op internet en voor wie wordt uiteindelijk gekozen en waarom precies', aldus Klaas Kroezen van WUA!, die niet wil ingaan op het gewicht van de afzonderlijke criteria.

Op basis van de bevindingen in het lab, stelde WUA! de onderstaande top-20 van online-autoverzekeraars samen. Op een schaal van 1 tot 10 scoren ze gemiddeld een 4,8.

WebPerformanceScan_WUA

Bron: Web Performance Scan, WUA!

Een kwart van de deelnemers aan het onderzoek sloot uiteindelijk een autoverzekering af bij Independer. Kroezen: 'Independer wordt door de regelmatige internetgebruiker niet alleen goed gevonden, maar de vormgeving van de website en de beschikbare informatie sluiten ook het beste aan bij wat de doelgroep zoekt en prettig vindt.'

Anwb.nl en Hema.nl
Op geruime afstand van Independer.nl volgt de website van de ANWB (lees hier de bevindingen van Twinkle's Mysteryshopper) op stek twee. Slechts één van de veertig respondenten sloot er een verzekering af: 'De site werd wel heel goed gevonden', zegt Kroezen, 'maar door de veelheid aan informatie sluit hij niet goed aan bij wat mensen willen, namelijk een autoverzekering afsluiten.'

De website van Hema kent een tegengesteld probleem: 'Die is weliswaar minder goed vindbaar, maar als mensen hem eenmaal hebben aangeklikt, blijken ze er relatief vaak een polis te sluiten', zegt Kroezen.

Dizto en Allsecur
Nieuwkomers als Ditzo en Allsecur blijken hebben al snel een behoorlijk stuk van de markt veroverd en staan in de ranglijst boven gevestigde namen als Centraal Beheer en Aegon. Andere gevestigde partijen als ING en Meeús ontbreken in de top-20 van WUA!. Kroezen: 'Ook de andere grote bankverzekeraars die autoverzekeringen verkopen, doen slecht mee op internet. Alleen ABN Amro komt op de lijst voor, maar van de Rabobank, SNS Bank en Aegon Bank ontbreekt ieder spoor.'