Twinkle | Digital Commerce

'Copyright-instanties in EU moeten concurreren'

2017-05-27
169130
  • [nieuws]
  • 1:04

Kuneva_reding_buma_copyrightDownloadwinkels die hun diensten in verschillende Europese lidstaten willen aanbieden, zouden met slechts één copyright-instantie te maken moeten hebben. Dat bevordert crosss-border shopping, bepleiten Eurocommissarissen Reding en Kuneva.

De twee vrouwen, verantwoordelijk voor informatie & media respectievelijk consumentenbescherming, bespreken hun voorstel deze week met het Europese Parlement in Brussel.

The International Herald Tribune mocht het voorstel vast inzien en citeert: 'Het aanbod van online-content groeit meer en meer, maar het huidige regime is nog altijd onderwerp van nationale, territoriale licenties, met als resultaat dat consumenten binnen de EU content vaak niet kunnen zien wanneer, waar en hoe ze dat zouden willen.'

Regionale tarieven
Reding en Kuneva doelen op de verschillen in nationale regels en instanties die toezien op de afdracht van auteursrechten. Door deze complexiteit zien veel downloadwinkels af van een entree in (andere) Europese landen of zien ze zich genoodzaakt regionale tarieven te hanteren, zoals Apple dat doet met iTunes.

Buma/Stemra
Om de toegang tot de 27 lidstaten te vergemakkelijken en het achterblijvende cross-border shopping binnen de EU een impuls te geven, willen Reding en Kuneva dat instanties als Buma/Stemra op Europese schaal met elkaar gaan concurreren. Buma/Stemra lijkt niet afwijzend te staan tegen de plannen, waarvan het de vraag is of ze überhaupt door copyright-instanties kunnen worden tegengehouden.

Bron: Nytimes.com