Twinkle | Digital Commerce

Juridisch keurmerk beschermt webwinkelier

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:20

ICTRecht heeft een keurmerk ontwikkeld, waarbij de website van webwinkels strikt aan alle wetgeving van toepassing wordt getoetst. Volgens ICT-jurist Steven Ras, die het keurmerk heeft ontwikkeld, voldoen veel webwinkels en andere online dienstverleners niet aan de wetgeving, zoals de Wet koop op afstand en de Wet bescherming persoonsgegevens.
'Veel webwinkeliers staan er niet bij stil dat hun website niet aan alle wetgeving voldoet en wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Consumenten worden steeds mondiger en hebben ook vaker een rechtsbijstandverzekering. Bij een geschil met een webwinkel, deinst de consument er steeds minder voor terug om stappen te ondernemen', weet Ras. 'Gebleken is dat webwinkels die specifieke webwinkelkeurmerken voeren, niet altijd voldoen aan de wetgeving. Het ICTRecht keurmerk biedt die zekerheid wel.'

Het is Ras er niet om te doen om in het vaarwater van andere keurmerken te komen. 'Voor een samenwerking met Thuiswinkel.org sta ik open. Het ICTRecht Keurmerk zou als aanvulling - op het juridische gedeelte - kunnen dienen', zegt hij desgevraagd.

Om voor het keurmerk in aanmerking te komen voert ICTRecht een juridische sitescan uit. Op basis van de scan wordt aan de webwinkelier gerapporteerd op welke punten de website niet aan de wetgeving voldoet en krijgt de webwinkelier aanwijzingen om deze onvolkomenheden te verhelpen. Wanneer de webwinkelier de aanwijzingen van ICTRecht succesvol heeft doorgevoerd, mag de webwinkelier het ICTRecht Keurmerk voor één jaar voeren. De kosten hiervoor zijn 150 euro per jaar.