Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe regels etikettering gelden ook voor webshops

2017-11-11
180101
  • 1:49

Maarten Braun en Maaike Lassche van ICTRecht schreven de afgelopen weken over de nieuwe Europese ‘consumentenwet’, die op 13 juni werd geïmplementeerd. Precies een half jaar later, afgelopen weekend dus, gingen andere nieuwe Europese regels in. Die gaan over etikettering.
 
Tekst: Maarten Braun en Maaike Lassche

Vanaf 13 december 2014 zijn verkopers verplicht om te voldoen aan de verorderning betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (pdf).

De etikettering van levensmiddelen moet garanderen dat consumenten beschikken over volledige informatie over de inhoud en samenstelling van de producten, om hun gezondheid en hun economische belangen te beschermen. Niet alleen het etiket, maar ook de informatie op websites, reclame-uitingen en zelfs mondelinge communicatie moet aan de nieuwe eisen voldoen.

Vooraf en bij aflevering
De verordening geeft aan dat de nieuwe regels ook gelden voor levensmiddelen die online worden verkocht. Deze nieuwe regels gelden dus ook voor webwinkeliers. Welke informatie u als webwinkelier precies moet vermelden, is te vinden in artikel 9 van de verordening. Zo geldt voor voorverpakte levensmiddelen die online worden verkocht dat de informatie voor de consument beschikbaar is voordat de aankoop plaatsvindt. Daarnaast moet alle verplichte informatie ook bij aflevering beschikbaar zijn.

Toegankelijkheid
Betekent dit dan dat u de informatie ook echt op de website moet zetten? Wij vrezen van wel. De informatie moet immers voor de consument beschikbaar zijn en gemakkelijk toegankelijk (art.12 lid 1). De consument moet er dus bij kunnen zonder erom te hoeven vragen. Verstrekken op verzoek van de consument is daarmee niet voldoende.

Allergieën en intoleranties
Voor niet-voorverpakte levensmiddelen die online worden verkocht (verse waren) geldt dat alleen alle stoffen waarvoor allergieën en/of intoleranties bestaan vermeld moeten worden. Die etiketteringseisen en de lijst van te vermelden stoffen zijn te vinden in artikel 44 en bijlage II van de verordening.

Het toezicht van dit alles ligt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
 
Maarten Braun en Maaike Lassche zijn beide juridisch adviseur bij ICTRecht. Zij schreven de afgelopen weken over opvallende wijzigingen en lacunes in de nieuwe Europese consumentenregels en, in hun laatste bijdrage, over de rol van toezichthouder ACM. Onder dat artikel vindt u ook links naar alle eerdere artikelen.