Twinkle | Digital Commerce

Op welk raamwerk laat u uw webwinkel rusten?

2017-05-28
180101
  • 6:05

Sinds het overzicht met webshopsoftware van twee jaar geleden heeft er een behoorlijke verschuiving plaatsgevonden. In dit artikel vindt u de opensourcepakketten die op dit moment het meest gebruikt of het best gewaardeerd worden: Magento, OpenCart, PrestaShop, CS-Cart en nopCommerce.

Tekst: Jurgen Nijhuis

Magento ++
Het Amerikaanse Magento bestaat sinds 2008 en heeft inmiddels een groot aantal gebruikers. De populariteit van het platform is te danken aan de hoge kwaliteit. De degelijkheid en verregaande aanpasbaarheid komen wel met een zware prijs. Het pakket is behoorlijk complex en voor aanpassingen zijn al heel snel gespecialiseerde developers en designers nodig. Het is ook een zwaar en kieskeurig systeem dat speciale hosting behoeft.

Er zijn talloze plug-ins voor iDeal en andere Nederlandse betaalwijzen en ook de taalbestanden zijn van goede kwaliteit. Via diverse sites zijn prachtige templates en talloze plug-ins verkrijgbaar en gratis ondersteuning door de community is te krijgen op het forum. Daarnaast zijn er diverse commerciële versies en kunt u een betaalde 'premium' service en support afnemen.

Magento is bedoeld voor grootschalige, complexe en professionele webwinkels op 'enterprise-niveau', waar al snel vele tienduizenden euro's aan kunnen worden besteed. Is dat geld er niet, begin dan niet aan Magento. Is dat geld er wel, ga dan alleen in zee met echte Magento-specialisten.

OpenCart +++
Aanvoerder in het mkb-segment is zonder twijfel OpenCart. Dit moderne product kenmerkt zich door gebruiksvriendelijkheid, redelijke aanpasbaarheid, goede kwaliteit code, uitgebreide documentatie en een actieve community. De basisinstallatie levert al een goed uitziende basiswinkel op, die u naar wens verder kunt aanpassen met talloze plug-ins en professionele templates.

De meeste payment service providers (PSP's) bieden gratis plug-ins voor betalingsverwerking via OpenCart en ook iDeal via de bank is in de meeste gevallen geen probleem. De NL-taalbestanden zijn van goede kwaliteit, afgezien van spatiefouten hier en daar.

De gratis support via de website is goed voor elkaar, met een Engels en Nederlands forum, instructievideo's en uitgebreide documentatie. Betaalde support van de makers is niet mogelijk, maar er staat wel een lijst met `officiële' partners op de site.

OpenCart is populair, wordt actief onderhouden en heeft alles in zich om de opmars voort te zetten. Het functioneert prima op standaard Linux-hosting en zal voor de meeste shopeigenaren zonder problemen goed zelf in te richten zijn.

Prestashop ++
De eerste versie van het van origine Franse PrestaShop stamt uit 2007 en is sindsdien bezig met een gestage opmars. Het is inmiddels samen met OpenCart het populairste pakket voor kleine en middelgrote webwinkels. Deze populariteit is goed te begrijpen: de website ziet er aantrekkelijk uit, er zijn erg veel plug-ins en mooie templates voorhanden, er is veel documentatie beschikbaar en er is een actieve community - met ook een Nederlandse sectie.

Een bekend nadeel van PrestaShop is dat de installatie niet altijd gelijk goed gaat. Ook had het beheer hier en daar gebruiksvriendelijker ingericht kunnen worden en bovendien is het systeem niet 'bugvrij'. De standaardinstallatie ziet er redelijk uit, maar is niet helemaal Internet Explorer 9 compatibel. Gelukkig zijn er veel professionele templates verkrijgbaar op het web. Naast de gratis support via het forum is het mogelijk om betaalde support, trainingen en werkzaamheden af te nemen van het bedrijf achter PrestaShop. De kosten hiervan zijn niet gering. PrestaShop wordt volop ondersteund door PSP's en banken. Ook op Ideal-checkout.nl kunt u terecht voor een PrestaShop iDeal-plugin. De NL-taalbestanden zijn nog volop in bewerking en kunnen nog worden verbeterd. Kortom: een heel bruikbaar en aantrekkelijk systeem, maar het haalt nog niet de kwaliteit van grote concurrent OpenCart.

CS-Cart +++
Dit van oorsprong Russische e-commerce platform bestaat al langere tijd en heeft in de loop der jaren een grote aanhang verworven. Het programma wordt continu doorontwikkeld en hoewel het commerciële software betreft, is de programmacode opensource. Er zijn verschillende commerciële versies verkrijgbaar en er zal dit jaar ook een (beperkte) gratis versie uitkomen. Van alle versies zijn bovendien gratis trials voor dertig dagen verkrijgbaar.

CS-Cart is uiterst compleet en krachtig en kan zowel door kleine webshops als behoorlijk grote e-commerce sites worden gebruikt. Het platform is ondanks de vele mogelijkheden een gebruiksvriendelijk systeem en beheerders kunnen vanuit de admin veel zelf instellen en aanpassen, ook visueel door middel van een drag & drop lay-out editor. De programmacode is van goede kwaliteit; hoewel programmeurs die zaken willen aanpassen, het moeten doen met relatief weinig documentatie. Ook wordt iDeal ondersteund door middel van plug-ins van diverse banken en payment service providers (PSP's), zoals Moneybookers, MultiSafepay, ChronoPay, ING, Buckaroo, Ogone en Mollie. Nederlandse taalbestanden zijn beschikbaar en van voldoende kwaliteit, hoewel er wel ruimte is voor verbetering. Zoals in alle shopsoftware kunt u dat ook makkelijk zelf doen. Er zijn allerlei plug-ins en mooie templates beschikbaar op het web, dus u zit niet vast aan de standaardinstallatie. Afhankelijk van de versie is CS-Cart ook geschikt voor multi-store of multi-vendor sites. Een mooie bonus van het platform is de mogelijkheid een aparte versie van de winkel te genereren voor mobiele apparaten.

Een webshop integreren in een bestaande website
Degenen die producten willen verkopen via een bestaand CMS kunnen gebruikmaken van een e-commerce plug-in. Dit is met name bedoeld voor relatief eenvoudige, overzichtelijke shops die naadloos worden opgenomen in de website.

WordPress
WordPress is de laatste jaren uitgegroeid tot een volwaardig CMS voor diverse soorten sites. Vooral kleine ondernemingen en zzp'ers maken websites steeds vaker met WordPress. Hierdoor is er ook een toenemende behoefte aan e-commerce via WordPress. Het systeem heeft zelf geen shopfuncties aan boord, maar er zijn wel talloze plug-ins voor beschikbaar, zoals WP e-Commerce, Jigoshop, Shopp en WooCommerce.

Joomla!
Hoewel de gloriedagen van Joomla! voorbij zijn, wordt het toch nog redelijk veel gebruikt. Er zijn diverse plug-ins beschikbaar, waarvan VirtueMart de bekendste is. Voor VirtueMart zijn aardig wat templates verkrijgbaar. Met Joomla!+VirtueMart zet u dus snel een aardige shop neer.

Drupal
Drupal is een uiterst krachtig, maar ook complex CMS, dat niet geschikt is voor beginners. Voor Drupal-versies tot en met 6 is Ubercart een voor de hand liggende keuze, maar voor Drupal 7 is Drupal Commerce ook interessant.

WebsiteBaker
Een heel gebruiksvriendelijk CMS voor kleine tot middelgrote sites is WebsiteBaker. De belangrijkste shopplug-in hiervoor is Bakery. De plug-in is alleen geschikt voor relatief kleine, eenvoudige shopjes, maar daarvoor voldoet het prima. Ook iDeal-betalingen zijn mogelijk, via de plug-in op Ideal-checkout.nl.

nopCommerce
Dit is een interessant systeem voor een ASP.NET-platform. Alle eerder genoemde producten zijn gemaakt met de programmeertaal PHP en draaien op Linux-hosting. Maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van ASP.NET hosting. Vooral grote organisaties hanteren dit platform. Voor ASP.NET is het pakket nopCommerce op dit moment favoriet. Het van oorsprong Russische pakket stamt uit 2008 en wordt sindsdien regelmatig bijgewerkt en uitgebreid door de makers en de community. nopCommerce heeft behoorlijk uitgebreide standaardmogelijkheden en is flexibel van opzet. De code is door programmeurs goed aan te passen.

De vormgeving ziet er (net als de site zelf) wel wat basaal uit, dus wilt u een aansprekende site, dan is er wel wat werk aan de winkel voor een designer/ontwikkelaar. Er zijn gelukkig de nodige templates die als basis kunnen dienen. Ook een verzameling plug-ins is beschikbaar om de webshop verder op te tuigen en uit te breiden. De makers en de community bieden via een forum gratis ondersteuning en daarnaast bieden de makers tegen betaling 'premium' service en support. De kwaliteit van de NL-taalbestanden is redelijk, maar voor een professionele site is bewerking door een technisch redacteur aan te bevelen. Er zijn diverse mogelijkheden voor iDeal-betalingen, onder andere via Buckaroo, Rabo OmniKassa, Ogone en ChronoPay.

Ter info
Afgezien van de ASP.NET-applicatie nopCommerce, is alle software gemaakt met PHP en bedoeld voor Linux-hosting. Alle software is geschikt voor Nederlands gebruik, met ondersteuning voor iDeal (direct of via een plug-in), btw (VAT) en NL-taalbestanden.

Plug-ins
Op Ideal-checkout.nl staan veel gratis plug-ins voor iDeal. Ook PSP's bieden vaak gebruiksklare plug-ins aan voor de bekende softwarepakketten. Heeft u een keuze gemaakt voor een bepaalde PSP, kijk dan op Internetkassa.nu waar vaak interessante aanbiedingen staan.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 2-2013.