Twinkle | Digital Commerce

Mysteryshopper bezoekt Jaap.nl

2017-11-09
  • 5:33

Jurgen Nijhuis, in het bezit van vele aliassen en alter ego's, bezoekt voor Twinkle webwinkels. Streng, kritisch en rechtvaardig beoordeelt hij de shops op een flink aantal punten. Dit keer: Jaap.nl.

Door: Jurgen Nijhuis


Per onderwerp geef ik een waardering van:
- - (slecht)
- (matig)
+/- (neutraal)
+ (goed)
++ (uitstekend)
Per hoofdonderwerp geef ik een gemiddelde van de subonderwerpen






Algemene eerste indruk +/-
De homepage van jaap.nl kenmerkt zich vooral door overvloedig gebruik van de kleur rood. En doordat rood nogal de aandacht opeist, geeft de pagina mij een wat onrustig gevoel, vooral door het ontbreken van andere kleuren.

De bovenste helft van de homepage is overzichtelijk gestructureerd met links het belangrijkste element: de woningzoeker. Daarnaast enkele aanvullende diensten en opties in kadertjes. Afgezien van de gedeeltelijke overlap met het hoofdmenu is dat helemaal niet slecht.

Uit het middendeel en de banner in de header blijkt gelijk een opmerkelijk verschil met grote concurrent Funda: advertenties all over the place. Zakelijk gezien misschien aantrekkelijk, maar op mij als bezoeker komt het wat hijgerig over. Onder de advertentielinks staat nog een fotolijstje met "Huizen in de spotlight" (sic) en een verzameling links naar interne sitepagina's en websitefuncties. De fotootjes zijn een aardig grafisch element en de linkjes kunnen handig zijn (in elk geval voor zoekmachines), maar om nou te zeggen dat de homepage een aantrekkelijk en coherent geheel vormt, neuh...

Aanbieder +/-
Contactinformatie en bereikbaarheid+/-
De contactgegevens van Jaap - een postadres en mailoptie - zijn via diverse ingangen snel te vinden. Telefonisch contact is niet mogelijk.

Testmailtje +
Mijn testmail werd de volgende dag beantwoord.

Algemene voorwaarden+/-
Jaaps algemene voorwaarden zijn gesteld in juridische taal, maar zijn grotendeels redelijk goed leesbaar. Er zitten wel wat langere, samengestelde zinnen tussen, waarvan de langste zelfs negen regels beslaat. Er is dus zeker ruimte voor verbetering. Inhoudelijk ontslaat Jaap zichzelf als 'doorgeefluik' van verantwoordelijkheid ten aanzien van de meeste geboden informatie. De voorwaarden zijn duidelijk vormgegeven en gestructureerd, dat is een pluspunt.

Privacyreglement+
De privacybepalingen worden vrij duidelijk verwoord op een aparte pagina. Het is aan te raden om deze als gebruiker goed te lezen, want Jaap gebruikt persoonlijke gebruikersgegevens voor allerlei commerciële doeleinden ("reclame en andere informatie") en verstrekt deze ook aan derde partijen. Jaap behoudt zich zelfs het recht voor de gegevens eventueel te gebruiken voor doeleinden die nu nog niet bestaan. Als consument geef je Jaap dus eigenlijk carte blanche op het moment dat je een account aanmaakt. Je kunt wel per e-mail laten weten dat je geen "reclame" wilt ontvangen, maar dat begrip en de reikwijdte ervan wordt niet toegelicht. Ik zou er zelf niet helemaal gerust op zijn.

Garantiesnvt
Omdat Jaap geen diensten of producten verkoopt behalve advertentieruimte, is er geen sprake van garanties.

Website +
Vormgeving +/-
De stijl van de website wijkt niet af van die van de homepage, dus op de hele site wordt overvloedig gebruik gemaakt van de rode steunkleur. Ook zijn er op diverse plaatsen advertenties in allerlei soorten en maten te zien: banners, tekstadvertenties en Google ads. Net als op de homepage vind ik dat een nogal onrustig beeld opleveren. Nu snap ik dat wel, gezien het feit dat Jaap zijn inkomsten uit de commerciële hoek moet hebben, maar het kost je als bezoeker nu wel moeite om je te focussen op de inhoudelijke informatie. Werkelijk overal zijn advertenties en advertentielinks gepropt. Dat wordt al snel behoorlijk irritant. Wat mij - als bezoeker - betreft is er geen goede balans tussen inhoudelijke en commerciële informatie.

Deze drukte en onrust wordt versterkt doordat er vrijwel geen verschil in opmaak is tussen inhoudelijke en commerciële informatie. Commerciële info wordt zonder afwijkende kaders of achtergronden her en der midden in de inhoud gezet. Doordat de website ook nog eens veel links en buttons voor allerlei gebruiksopties heeft (zoeken, selecteren, opslaan, etc) zijn de pagina's over het algemeen erg vol en druk.

Techniek +
Gebruikers van Internet Explorer zullen bij het rondneuzen op jaap.nl getrakteerd worden op een ware stortvloed aan klikgeluidjes. Deze browser laat namelijk standaard een klikje horen bij iedere muisklik op een link. Andere browsers doen dit niet. Normaal gesproken valt dit niet zo op, omdat veel muizen zelf ook een geluidje maken bij het klikken. Maar jaap.nl laat (door technische oorzaken die ik hier niet zal toelichten) veel meer klikjes horen zijn dan normaal en dat begint al snel te irriteren. Soms zijn er wel 5 klikjes te horen bij iedere muisactie. Nu is dit fenomeen wel uit te schakelen via het Windows configuratiescherm, maar weinig reguliere computeraars zullen dit weten. Deze continue klikgeluidjes voegen nog meer drukte toe aan de toch al niet rustgevende website.

Jaap.nl maakt bij de huisinformatie gebruik van handige tabjes, waarmee het snel navigeren is zonder dat steeds de hele pagina vernieuwd hoeft te worden. Sommige tabs bevatten interessante informatie die niet op concurrerende sites te vinden is, zoals een schatting van de reële woningwaarde, grafiekjes en tabelletjes met kadaster- en buurtinformatie en Wikipedia-informatie over de plaats.

De website werkt in technisch opzicht goed. Ik ben vrijwel geen storingen, fouten of onlogische functies tegengekomen. In Internet Explorer 7 is er wel een klein probleempje met de kadertjes van de zoekresultaten: de inhoud valt een beetje buiten de kaders. Een beetje storend, maar niet zo heel erg belangrijk.

Zoeken en selecteren++
Jaap.nl heeft uitgebreide zoek- en selectiemogelijkheden; weliswaar iets minder dan Funda, maar toch ruim voldoende. Handig aardigheidje is dat je bij het invullen van de plaatsnaam op basis van reeds ingevulde letters mogelijke aanvullingen krijgt voorgeschoteld, zelfs tot op wijkniveau. Verder is er een flink aantal mogelijkheden om verder te selecteren en om gevonden resultaten te sorteren op diverse criteria. Daar zullen de meeste bezoekers prima mee uit de voeten kunnen.

Handig is de optie om een zoekopdracht in te voeren en via mail op de hoogte gehouden te worden als er nieuwe woningen verschijnen die voldoen aan het zoekprofiel.

Gebruiksvriendelijkheid +
De website is wat de bediening betreft gebruiksvriendelijk te noemen, maar de wat slordige opmaak en vele advertenties, opties en buttons maken de interface druk en wat onoverzichtelijk. En dat drukt de gebruiksvriendelijkheid weer.

Teksten en informatievoorziening+
Jaap spreekt de bezoeker voornamelijk met 'je' aan, maar hier en daar slipt er een 'u' tussendoor. Zelf ben ik niet zo gecharmeerd van tutoyerende websites, maar smaken verschillen.

De teksten op jaap.nl zijn taalkundig grotendeels foutloos en in orde. Hier en daar een taalfoutje en kromme zin, maar dat is niet echt storend. Er wordt ruim voldoende informatie gegeven over de diverse functies en mogelijkheden van Jaap, dus de informatievoorzining is op orde.

E-commerce nvt
Jaap.nl heeft geen direkte e-commercefuncties, maar wel commercieel getinte informatie en verwijzingen naar commerciële diensten van derden. Omdat deze zich inhoudelijk buiten de verantwoordelijkheid en bemoeienis van Jaap bevinden voert bespreking in dit artikel te ver.

Conclusie +/-
Jaap biedt weinig toegevoegde waarde in vergelijking met grote concurrent Funda. De drukke en wat rommelige vormgeving en vele afleidende factoren in de vorm van commerciële boodschappen en functies maken het gebruik van Jaap niet echt plezierig. De enige pluspunten zijn de extra kadaster- en buurtinformatie en woningwaarde-indicatie, maar wat de basisfuncties, bediening en vormgeving betreft kan Jaap mijns inziens niet tippen aan Funda. Als je advertenties, reclame en commerciële links juist wel op prijs stelt als bezoeker, dan kun je bij Jaap je hart ophalen.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 06-2009