Twinkle | Digital Commerce

Leegstand binnenstad neemt verder toe

2024-04-25
1000562
  • [nieuws]
  • 0:59

Ook in 2024 neemt het aantal winkels in (winkel)centra af. Vooral mode- en sportwinkels verdwijnen uit het straatbeeld. Daarvoor in de plaats zie je steeds vaker fastfood, tattoo- of nagelstudio’s of koffiebarretjes.

Dit schrijft RTL Z aan de hand van cijfers van databedrijf Locatus over de eerste drie maanden van dit jaar. Van die laatste kwamen er dit jaar zelfs 28 bij. In dezelfde periode kwamen er 52 fastfoodrestaurants bij, verspreid over de 40 grootste binnensteden.

Uithangbord voor online

Uit de cijfers blijkt ook dat er 30 tweedehandskledingwinkels en 21 repairshops te vinden zijn in winkelcentra. Deze groei valt echter in het niet bij de 106 kledingwinkels die verdwenen, samen met de 24 sportwinkels en 48 schoenenwinkels. In de zogenaamde aanloopstraten staat bijna 5 procent van de winkels langdurig leeg, schrijft RTL Z. Dat komt omdat de grote ketens - als ze nog bestaan - tegenwoordig vaak nog maar één hoofdwinkel hebben. Die fungeert als uithangbord voor de site, en is daarom prominent in de belangrijkste winkelstraat gevestigd. Daar is de langdurige leegstand dan ook nog een stuk minder hoog.