Twinkle | Digital Commerce

Deliveroo-bezorgers nemen heft in eigen handen en starten nieuw Nederlands platform

2022-09-01
1000562
  • [nieuws]
  • 0:59

Enkele oud-Deliveroo-bezorgers hebben na de bekendmaking van het (beoogde) vertrek van de maaltijdbezorgers in Nederland het voortouw genomen en zijn een eigen platform in Nijmegen gestart, genaamd ‘Bestellenbij’.

Jarenlang waren de bezorgers leidend voorwerp in een juridische strijd tussen Deliveroo en vakbonden in Nederland. De rechter besloot eerder dat de riders in dienstverband moeten en niet volgens een zzp-constructie dienen te werken. ‘Als we dan toch zelfstandig ondernemers worden genoemd, kun je maar beter gaan ondernemen’, stelt initiatiefnemer Martijn Müller in gesprek met de Volkskrant. Samen met twee compagnons runt hij het nieuwe platform, waar momenteel dertien restaurants bij zijn aangesloten.

Alle zelfstandige bezorgers kunnen zich bij Bestellenbij aansluiten. Tot het vertrek van Deliveroo – aan het einde van het jaar moet daar een beslissing over vallen – blijven de riders voor de maaltijdbezorger werken.

Bij het nieuwe platform moet het algoritme niet langer leidend zijn, maar in dienst staan van de bezorgers. ‘Wij willen leren van wat er bij die andere bedrijven fout gaat en dat verbeteren’, vervolgt Müller. Bestellenbij werkt daarnaast met een vaste prijs per kilometer.