Twinkle | Digital Commerce

FNV richt pijlen nu op Uber Eats

2019-01-16
1000562
  • 1:03

Vakbond FNV wil doorpakken na de twee gewonnen rechtszaken gisteren tegen maaltijdbezorgdienst Deliveroo. De bond wil nu Uber Eats voor het gerecht slepen.

Bezorgers bij die dienst werken ook als zzp’ers en vallen niet onder een cao, net als bij Deliveroo. Gisteren besloot de kantonrechter dat bezorgers bij die laatste moeten vallen onder de cao beroepsgoederenvervoer. Volgens de rechter verandert de nieuwe contractvorm niet veel aan de verhouding tussen Deliveroo en de bezorgers. Deliveroo gaat in beroep tegen de beslissing.

Helpling

En ook online schoonmaakplatform Helpling is doelwit van de bond. Eerder kondigde FNV al aan het platform voor de rechter te slepen. Volgens de vakbond stelt Helpling als tussenpersoon te fungeren, maar is het in werkelijkheid een werkgever die dus loon zou moeten betalen. ‘Helpling ontduikt de cao Schoonmaak en werkt via schijnconstructies’, verklaarde bestuurder Zakaria Boufangacha van FNV. Managing director Michelle van Os van Helpling liet in een reactie weten: ‘FNV kijkt niet naar de toegevoegde waarde van Helpling, maar lijkt slechts geïnteresseerd Helpling in de traditionele werkgever-werknemer arbeidsvorm te persen.

Voor marktleider Thuisbezorgd.nl heeft de uitspraak naar alle waarschijnlijkheid geen gevolgen. Koeriers worden daar via uitzendbureau's aangenomen. Zij vallen dus ook onder de cao voor de uitzendbranche.