Twinkle | Digital Commerce

Consumentenbond: 850 malafide webshops offline

2018-05-02
1000562
  • [nieuws]
  • 1:34

Ze pretenderen zonnebrillen en kleding van dure merken te verkopen, vaak voor een lage prijs. Maar als het product is betaald, begint het lange wachten. Vaak met excuses en bedrog als gevolg. Deze foutieve webshops zijn een plaag en kosten consumenten veel geld. Zo ondervond de Consumentenbond.

De bond heeft zo'n 2.000 foutieve webshops geregistreerd, daarvan zijn er nu 850 door de providers uit de lucht gehaald. Dat lijkt misschien een fors aantal, maar volgens de Consumentenbond is dit slechts het topje van de ijsberg. Naar schatting zijn er zo'n 25.000 tot 35.0000 malafide webshops die zich op Nederland richten, tegenover 90.000 bonafide webwinkels.

Vergeten domeinnaam

De nepshops maken vaak gebruik van vernuftige praktijken: ze sporen vaak bestaande, ongebruikte domeinnamen op. Dat werkt vaak zo: wie een webshop wil beginnen, moet zich bij een zogeheten 'registrar' registreren, een partij die de website host. Die registratie moet ieder jaar worden verlengd. Doe je dat niet, dan kan een ieder het domeinnaam overnemen, en dat is precies hoe de criminelen te werk gaan. De Consumentenbond kwam op die manier ook veel vreemde webshopnamen tegen, zoals kerkinassen.nl.

Registrars

Uit het onderzoek van de bond blijkt dat 92 procent van de malafide webwinkels bij slechts vier registrars waren aangemeld: Public Domain Registry(PDR) uit India, GoDaddy uit Amerika, 1API uit Duitsland en Registrar.eu uit Europa. De lijst met 2.000 domeinnamen heeft de bond doorgespeeld naar de Stichting Internet Domeinregsitratie Nederland (SIDN) en twee van de registrars: 1API en Registrar.eu. Die haalde vervolgens 850 domeinnamen uit de lucht. De SIDN is nog in overleg met de twee andere registrars om de overige domeinnamen offline te halen.

Het onderzoek is onderdeel van de Digitaalgids mei/juni 2018 en is gratis aan te vragen.