Twinkle | Digital Commerce

wint Nederland de Europese Startup Cup?

2017-05-26
1666937
  • 2:34

Hoofdsteden van Europa willen allemaal de beste startup hub zijn. Wat doet Nederland? Wij hadden Neelie Kroes en we hebben nu Prins Constantijn. En vorige jaar organiseerden wij Startup Fest Europe. Minister Kamp kondigde ook goed’ nieuws aan.

Nederland maakt 50 miljoen euro vrij om het startupklimaat te verbeteren. Maar hoe doen we het in vergelijking met andere landen in Europa? Gaan we hiermee de Europese Startup Cup winnen?

Door: gastblogger Philip de Roos
 
Nederland gebruikt de helft van de 50 miljoen om de ‘gebruikelijk loon’ regeling te versoepelen. Die fiscale regeling bepaalt, kort gezegd, dat ondernemers zichzelf niet een te laag loon mogen uitkeren. Dat is een prima regel voor volwassen ondernemingen. Maar niet voor startups. Startup founders die zich aan die regeling houden en een hoog loon betalen aan zichzelf, investeren daardoor te weinig in technologie. Zij verliezen het van de (internationale) concurrentie en binnen een paar jaar bestaat de startup mogelijk niet meer.

De overheid erkende het probleem. Zij heeft de gebruikelijk loon regel daarom versoepeld. Helaas bereikt die versoepeling om drie redenen niet het gewenste doel. Ten eerste: de versoepeling geldt alleen voor startups die officieel een 'Speur en Ontwikkelingswerk' erkenning hebben. Zo’n erkenning halen bij de belastingdienst kost tijd en geld. En slechts een fractie van de startups in Nederland komt ervoor in aanmerking. Ten tweede: in de praktijk kun je al om de gebruikelijk loonregeling heen werken; dus de winst van de versoepeling s beperkt. Ten derde: korting op een kostenpost is niet hetzelfde als een cashinvestering. En cash, dáár zitten startups nu juist op te wachten.

Te weinig cash
Dat brengt ons bij de andere helft van Kamps 50 miljoen. Die helft is wel in cash beschikbaar voor startups en dat is een stap in de goede richting. Met de 25 miljoen die overblijft, wordt de overheid namelijk een co-investeerder in startups. In zijn brief aan de Kamer noemt Kamp de mogelijkheid om tot maximaal 50 procent met private personen mee te investeren in startups. Maar 25 miljoen aan cash – hoe ver kom je daar mee?

Duitsland, Engeland en België
Nederland heeft daarbij het Duitse High-Tech Gründerfonds als inspiratiebron genoemd voor onze maatregel. Maar de Duitsers hebben juist wél veel cash. Meer dan 500 miljoen – twintig keer zoveel als wij. Het fonds ook al meer dan 450 startups op weg geholpen sinds 2005. Als Duitsland de inspiratiebron was, dan zijn wij wel een Hollands zuunige variant begonnen.

De Britten hebben intussen de SEIS-regeling – die brengt de cashstromen ook al beter op gang dan onze regeling. Early stage investeringen zijn voor 50 procent fiscaal aftrekbaar. En de winst uit de investering blijft onbelast. En investeerders kunnen verliezen aftrekken van de inkomstenbelasting.

De Belgen hebben weliswaar zelf niet iets slims verzonnen, maar zij hebben bij de Britten afgekeken. De overheid brengt daar ook met aftrekposten voor investeerders de cashstromen op gang.

Kortom: het lijkt er niet op dat Nederland de Europese Startup Cup gaat winnen. Het is te hopen dat onze wielrenners het goed gaan doen in de Tour de France. Wordt het misschien toch nog een leuke zomer.

Philip de Roos is advocaat (De Roos Advocatuur) en mede-oprichter van Legalloyd.