Twinkle | Digital Commerce

Alibaba: 54 procent meer omzet in eerste beurskwartaal

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:21

Alibaba zag de omzet in het eerste kwartaal van zijn beursgang met 54 procent stijgen naar 2,74 miljard dollar (2,19 miljard euro). De Chinese retailer had eind september 51 procent meer actieve klanten ten opzichte van vorig jaar en verwelkomde meer mobiele gebruikers.

Alibaba lijkt niet te stoppen. De aandelen van het bedrijf, dat in september bij zijn beursintroductie een marktwaarde van 168 miljard dollar had, zijn inmiddels de 100 dollar per stuk gepasseerd. De retailer is daarmee volgens The Wall Street Journal nu 257 miljard dollar waard, meer dan de Amerikaanse reus Walmart (248 miljard dollar). Ter vergelijking: Walmart boekte in het afgelopen kwartaal 120 miljard dollar omzet, Alibaba ‘slechts’ 2,74 miljard dollar.

Mobiele gebruikers
De enige smet op de triomf is de nettowinst. Die daalde in de drie maanden tot 30 september met 39 procent tot 494 miljoen dollar. Dit is te verklaren door investeringen rond de beursgang. Mobiel wordt steeds populairder in China, zo ook op de platformen van Alibaba. De retailer kreeg er in het afgelopen kwartaal 29 miljoen mobiele gebruikers bij, die bijdroegen aan de mobiele omzet van 606 miljoen dollar in de periode, zo staat in het kwartaalcijferbericht (pdf) geschreven.

Alibaba Group
De Alibaba Group heeft in zijn vijftienjarig bestaan verschillende websites gelanceerd, waarvan de marktplaatsen Taobao (c2c), Tmall (b2c) en Alibaba.com (b2b) de belangrijkste zijn. Ook heeft Alibaba de eigen betaaldienst Alipay, die vergelijkbaar is met PayPal, en AliExpress, een site waarop Chinese groothandels en fabrikanten verkopen aan internationale consumenten (waaronder Nederlanders).