Twinkle | Digital Commerce

Blockbuster sluit deuren en zet in op video on demand

2017-09-22
180101
  • [nieuws]
  • 1:44

De Amerikaanse videoverhuurder Blockbuster sluit zijn fysieke deuren. De keten kan niet meer opboksen tegen de concurrentie die het krijgt van video on demand-aanbieders op de markt. Eigenaar Dish Network Corp. sluit voor januari de laatste driehonderd videouitleenwinkels.

Blockbuster was in zijn hoogtijdagen een speler die zeer werd gevreesd door kleine ondernemers in de branche. Het bedrijf had in 2004, toen het werd verkocht door voormalig eigenaar Viacom Inc., in totaal zo’n negenduizend fysieke vestigingen in de Verenigde Staten en daarbuiten. De groeiende vod-markt, met spelers als Netflix, heeft er echter voor gezorgd dat Blockbuster zijn omzet snel achteruit zag gaan.

Streamen via mobiele telefoons
In 2010 vroeg de keten voor het eerst uitstel van betaling aan, waarna Dish het bedrijf overnam om in de fysieke winkels mobiele telefoons te verkopen die Blockbuster-films konden streamen. Deze plannen liepen op niets uit, omdat Dish van toezichthouders geen toestemming kreeg om het idee uit te werken.

Digitaal verder
‘Het was geen gemakkelijke beslissing om onze deuren te sluiten’, zegt Joseph Clayton, CEO van Dish, volgens Bloomberg. ‘De markt beweegt echter naar de digitale distributie van video-entertainment. We zetten het Blockbuster-merk wel voort en we verwachten dat dit merk weer groter gaat worden als we onze digitale producten blijven uitbreiden.’

In voetsporen van Netflix
Blockbuster blijft als merk bestaan met zijn digitale diensten Blockbuster @Home, en Blockbuster on Demand. Daarmee volgt het bedrijf de voetstappen van vod-gigant Netflix in de VS. Met meer dan 36 miljoen abonnees in veertig landen (waaronder Nederland) is Netflix volgens eigen opgave de grootste aanbieder van internettelevisie ter wereld. Het bedrijf ontwikkelt zich steeds meer tot een producent van content, met zelf gemaakte series als als House of Cards.

Videoland
In Nederland heeft de shift naar digitale videocontent ook voor een groot slachtoffer in de verhuurbranche gezorgd. Zo bevond Videoland zich al een tijd in zwaar weer. RTL heeft nu de digitale tak van Videoland gekocht om Nederlandse consumenten vanaf 11 novembereen all you can watch-abonnement te kunnen bieden. Dit moet Videoland weer meer omzet gaan opleveren.