Twinkle | Digital Commerce

43 procent Nederlandse huishoudens heeft tablet

2017-05-27
24552052
  • 1:27

Steeds minder Nederlanders hebben een vaste computer in huis. Het aantal woonadressen met een laptop stagneert, terwijl in bijna zeven op de tien online huishoudens een smartphone wordt gebruikt voor internettoegang. De tablet rukt op.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag heeft gepubliceerd. Volgens het bureau is momenteel 95 procent van de Nederlandse huishoudens online. In onderstaande figuur is te zien dat de laptop de desktop vorig jaar verdrong als populairste ‘apparaat’ voor internettoegang.
 

De afbeelding maakt ook duidelijk dat 45 procent van de huishoudens met internettoegang, ofwel 43 procent van alle Nederlandse huishoudens, beschikt over een tablet. Cijfers uit eerdere jaren ontbreken voor dit device. Het is ook pas drie jaar geleden dat Apple’s Steve Jobs de iPad presenteerde, waarna allerlei andere tablets van verschillende fabrikanten op de markt verschenen.

Hieronder is te zien in welk type huishouden de tablet het meest aanwezig is in Nederland:

Kwart webshoppers koopt mobiel
De omzet die Nederlandse online retailers boeken uit mobile commerce is nog relatief gering, afgaande op de M-commerce Monitor die Thuiswinkel.org publiceerde. Niet meer dan een kwart van de Nederlandse webshoppers kocht in de eerst helft van dit jaar een product of dienst op een smartphone of een tablet.

11 procent webomzet is mobiel
De Nederlandse online consumentenbestedingen op tablets en smartphones lagen in de eerste helft van dit jaar 67 procent hoger dan in de eerste helft van vorig jaar. Van januari tot en met juni werd in totaal voor 550 miljoen euro mobiel gekocht, door 2,3 miljoen Nederlanders. Dat komt neer op 11 procent van de totale online consumentenbestedingen, die in de eerste helft van dit jaar 5 miljard euro bedroegen.