Twinkle | Digital Commerce

Werknemers eisen 100 miljoen dollar van Amazon in VS

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:21

Amazon ligt weer onder vuur om de arbeidsomstandigheden van magazijnmedewerkers. Een eerder afgewezen lokale claim op compensatie van wachttijd voor detectiepoortjes is in hoger beroep gegrond verklaard. Dat heeft mogelijk verstrekkende gevolgen.

Volgens het recente oordeel van het 9th U.S. Circuit Court of Appeals had personeel van een distributiecentrum in Pennsylvania wél een 'plausible claim for relief'; de werknemers kunnen compensatie vragen voor de tijd die ze spenderen aan de security check waaraan ze worden onderworpen, schrijft The Morning Call. Amazon controleert de magazijnmedewerkers aan het einde van de werkdag (na het uitklokken) om diefstal uit het magazijn te voorkomen.

Twintig minuten
Medewerkers hebben voor de conrole bij de detectiepoortjes vaak een paar minuten tot twintig minuten nodig. ‘Vooral als je de metaaldetector laat afgaan sta je zo nog tien minuten extra bij de poorten’, zegt een werknemer tegen de krant. ‘Veel medewerkers vervangen hun broekriem door schoenveters om sneller door de detectiepoortjes te kunnen.’

Als Amazon eigen of extern gehuurde magazijnmedewerkers in heel de VS moet compenseren, kan de 'schade' voor Amazon volgens betrokken advocaten oplopen tot 100 miljoen dollar.

Staking
Het rumoer in Amazon's thuismarkt staat niet op zichzelf. In Duitsland gingen begin april zo’n vijfhonderd medewerkers de straat op om te pleiten voor een beter salaris. Behalve meer loon eisten de arbeiders betere werkomstandigheden. Werknemers eisten een uurloon van tenminste 10,66 euro, betere afspraken over werkuren, een premie voor nachtdiensten en een kerstbonus. ‘Het is de eerste keer dat er gestaakt wordt door Duitse Amazon-medewerkers’, vertelde Ver.di-woordvoerder Heiner Reimann vorige maand. ‘Es war klasse.’