Twinkle | Digital Commerce

EU: Webwinkeliers moeten afgedankte producten accepteren

2017-11-11
41333751

Webwinkeliers moeten elektrische producten die zijn afgedankt accepteren van consumenten. Online-retailers draaien zelf op voor de kosten die de klant daarvoor moet maken. Dat is de uitkomst van een stemming in het Europees Parlement.

Na ontvangst moeten de afgedankte artikelen worden getest op herbruikbaarheid, schrijft het Financieele Dagblad over de nieuwe richtlijn, die nog door de lidstaten van de Europese Unie moeten worden goedgekeurd. Daarin worden webwinkeliers volgens het FD ook verplicht gesteld om kapotte producten retour te nemen zonder kosten voor de consument.

Hergebruik
Met de nieuwe regels wil Brussel het hergebruik van elektrische apparaten en grondstoffen daarvoor bevorderen. Tegelijkertijd wil de EU de illegale export naar ontwikkelingslanden een halt toeroepen. Grote fysieke winkels zijn in de Europese regels gelijkgeschakeld met webwinkels: ook zij moeten afgedankte artikelen aannemen. Voor kleinere winkeliers geldt deze verplichting niet.

Inzamelingspunt
In een persbericht over het besluit van het het Europees Parlement staat een en ander als volgt omschreven:

Consumenten moeten hun elektrisch en elektronisch afval naar inzamelingsfaciliteiten brengen, zoals ze dat nu al gratis kunnen doen. De Europarlementsleden vinden bovendien, dat consumenten klein afval op een inzamelingspunt bij de detailhandel zouden moeten kunnen inleveren. Die verplichting zou niet gelden "voor micro-ondernemingen die op een zeer klein oppervlak werkzaam zijn" (de definitie daarvan moet door de Europese Commissie worden uitgewerkt).

En dan komt het:

"Afstandsverkopers" (bijvoorbeeld via het internet) zouden wel onder inzamelregeling vallen. Volgens de Europarlementsleden moeten eindgebruikers uiterst kleine hoeveelheden afval terug kunnen sturen "zonder hiervoor kosten te hoeven maken, met inbegrip van porto- of bezorgkosten.’

'Regelrechte ramp'
Detaillhandel Nederland, dat de belangen van 110.000 winkeliers behartigt, stelt  in een eerste reactie dat de nieuwe regels een 'regelrechte ramp' zijn. 'Het Europees Parlement degradeert winkels tot milieustraat', aldus de belangenclub op de eigen site. Thuiswinkel.org was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.