Twinkle | Digital Commerce

Ik ga in de gloeilampen!

2017-11-11
170130
  • 1:34

De Europese Unie heeft alle gloeilampen in de ban gedaan. Afgelopen september ging dit in voor de 100 watt-lampen. Volgend jaar volgt de 75 watt, een jaar daarop de 60 watt en in 2012 is het ook voorbij met de 40 en 25 watt-lampen.

Nieuwsgierig naar de kosten van niet-gloeilampen, kijk ik op Ledgloeilamp.nl. Wat blijkt: één gloeilamp van 60 watt vervangen voor zo'n (tot 85 procent zuinigere) led-lamp, kost 53 euro. Au, dat doet pijn als je al je lampen moet vervangen.

Begrijp me goed, ik ben als innovator en Toyoya Prius-rijder 100 procent voor dit verbod. Maar ik merk wel dat veel mensen tegen zijn - kijkt u bijvoorbeeld maar eens op Gloeilampenverbod.nl. De tegenstanders vinden het licht van gloeilampen veel warmer, zeggen dat alternatieven niet passen in de bestaande fittingen en menen dat een spaarlamp op de wc snel kapotgaat vanwege het vele in- en uitschakelen.

Bij het horen van de protesten, begint mijn ondernemersbloed sneller te stromen. We kunnen iedereen die per se gloeilampen wil, prima via een webwinkel bedienen! Want: het verkopen is niet verboden, maar fabrikanten mogen ze niet meer leveren. Dus als ik nu honderdduizenden gloeilampen inkoop voor 10 eurocent per stuk en deze opsla in een loods, dan heb ik straks een gouden business. Helemaal als ik de ongebruikte domeinnaam 'gloeilampen.nl' registreer. Hoewel ...

Eigenlijk moet ik het groter aanpakken. Het verbod geldt immers voor de hele EU. Ik kan álle EU-landen gaan bedienen met hun eigen webwinkel. Als ik nu vanuit een niet-EU-land, bijvoorbeeld Zwitserland (klinkt lekker betrouwbaar) de volgende webwinkels opricht: gloeilamp.ch, lightbulb.ch, ampoule.ch, birnelampe.ch, bombilla.ch, enzovoort. Dat wordt een miljoenenbusiness! Uiteraard krijgen grootverbruikers als musea - die juíst mooi licht willen - korting.

Maar ik blijf voor het milieu, want al mijn servers draaien op de groene stroom uit de waterkrachtcentrales van Zwitserland.