Twinkle | Digital Commerce

Consumentenautoriteit onderzoekt elektronica webshops

2017-11-11
186130
  • 1:20

De Nederlandse Consumentenautoriteit start een eigen aanvullend onderzoek naar Nederlandse elektronicawebshops. Het nieuwe onderzoek volgt op recent onderzoek van de Europese Commissie naar oneerlijke handelspraktijken bij online elektronicashops.

Léon Mölenberg, senior beleidsmedewerker van Thuiswinkel.org, naar aanleiding van recent overleg met de Consumentenautoriteit: 'Het ligt in de lijn van de verwachting dat de Consumentenautoriteit in 2010 webshops in diverse branches aan soortgelijke onderzoeken gaat onderwerpen. Daarbij valt te denken aan de reissector, leveranciers van witgoed of bijvoorbeeld de meubelbranche.'

Eerder bleek al dat meer dan de helft (55 procent) van 369 onderzochte Europese webshops die consumentenelektronica verkopen, zich niet aan de regels houdt. In ons land gingen tien van dertien onderzochte shops over de schreef. Ze gaven onvoldoende informatie over consumentenrechten of over de prijs van producten, of ze schoten tekort in het verstrekken van hun eigen contactgegevens. In een verklaring, ook in het Nederlands beschikbaar, specificeert Brussel welke overtredingen in Europa het meest werden begaan.

De resultaten van dit onderzoek waren voor de Nederlandse Consumentenautoriteit aanleiding een eigen aanvullend onderzoek in te stellen naar Nederlandse elektronicasites en webshops die elektronicaproducten verkopen.

Handhaving: herstel fouten, boetes of sluiting
De nieuwe bevindingen van het onderzoek van de Consumentenautoriteit worden over ongeveer twee maanden verwacht. Webwinkels waarbij overtredingen zijn geconstateerd krijgen naar verwachting in eerste instantie de mogelijkheid te reageren en eventuele fouten te herstellen. Als deze niet worden hersteld of er geen overeenstemming wordt bereikt, riskeren de webwinkels maatregelen. Op grond van de Wet oneerlijke handelspraktijken is een maximale boete van 450.000 euro mogelijk. In het uiterste geval behoort sluiting van de website(s) ook tot de mogelijke maatregelen.

Bron: Thuiswinkel.org